Το Γερμανοί της Δύσης το αποκαλούν “Τείχος της ντροπής”, ενώ ανατολικογερμανική κυβέρνηση το είχε επισήμως αποκαλέσει “Αντιφασιστικό τείχος προστασίας”.

Ο λόγος για το περίφημο Τείχος του Βερολίνου το οποίο ανεγέρθηκε στην καρδιά της γερμανικής πρωτεύουσας μεταξύ της 12ης και της 13ης Αυγούστου 1961 από την Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, η οποία επιχείρησε με αυτό τον τρόπο, να θέσει ένα τέλος στην ολοένα και αυξανόμενη φυγή των κατοίκων της, προς την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, σηματοδοτώντας και την έναρξη του Ψυχρού Πολέμου.

Στις 9 Νοεμβρίου του 1989, υπό τους πανηγυρισμούς χιλιάδων ανθρώπων και σε ένα βαθιά φορτισμένο συναισθηματικά κλίμα, το πιο χαρακτηριστικό σύμβολο του Ψυχρού Πολέμου, τελικά γκρεμίζεται, με τους Γερμανούς πολίτες κι από τις δύο μεριές, να γράφουν μια καινούρια σελίδα στο βιβλίο της Ιστορίας.

berlin-wall-fall berlin-wall

berlin-wall-6

Εικοσιέξι χρόνια μετά, λίγα κομμάτια του Τείχους έχουν απομείνει, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του έχει ήδη κατεδαφιστεί. Τα τμήματα που παραμένουν όρθια είναι:

  • Ένα τμήμα μήκους 80 μέτρων του «πρώτου Τείχους» στο σημείο που βρισκόταν τα αρχηγεία της Γκεστάπο,
  • Ένα δεύτερο τμήμα που προέκυψε μετά την επέκταση του πρώτου Τείχους, κατά μήκος του ποταμού Σπρέε, το σήμερα γνωστό “East Side Gallery”
  • Ένα τρίτο τμήμα στην Bernauer Strabe, το οποίο σήμερα λειτουργεί ως  μνημείο.

Σε όλο το μήκος του τείχους σήμερα, υπάρχουν σημαντικές αλλοιώσεις κυρίως από τους επισκέπτες, οι οποίοι αφαιρούν κομμάτια του, προκειμένου να το κρατήσουν ως σουβενίρ ή ακόμα και για να το πουλήσουν. Ως και σήμερα μπορεί κανείς να βρει μαγαζιά στο Βερολίνο, τα οποία πουλάνε ως αναμνηστικά, θραύσματα του τείχους, χωρίς απαραίτητα αυτά να είναι και αυθεντικά.

berlin-wall-fall berlin-wall-2 berlin-wall-7

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σε ομιλία της για τον εορτασμό της 26ης επετείου της πτώσης του Τείχους, είπε πως αυτή αποδεικνύει στον κόσμο ότι τα όνειρα μπορούν να βγουν αληθινά, λέγοντας χαρακτηριστικά:

Τίποτα δεν χρειάζεται να μείνει ως έχει

Χωρίς αναφορές στις προσωπικές της στιγμές από την ημέρα εκείνη, συμπύκνωσε με λίγες φράσεις το μεγάλο μήνυμα από την πτώση του Τείχους.

Διαθέτουμε τη δύναμη δημιουργίας, μπορούμε να μετατρέψουμε τα πράγματα προς το καλό, αυτό είναι το μήνυμα που αυτές τις μέρες απευθύνεται στην Ουκρανία, στη Συρία στο Ιράκ και σε άλλες περιοχές της γης