Θα περίμενες ότι -λόγω οικονομικής κρίσης- οι τιμές θα είναι χαμηλότερες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Κι όμως, η έρευνα του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών δείχνει το αντίθετο. Φέτος τα παραδοσιακά εδέσματα είναι εμφανώς πιο ακριβά.

Για το Σαρακοστιανό τραπέζι θα χρειαστεί να ξοδέψεις, ανάλογα με το τι και από πού θα ψωνίσεις, από 0,87% λιγότερα χρήματα συγκριτικά με πέρυσι έως και 3,13% περισσότερα.

Μην απορήσεις αν βρεις πιο ακριβά τις σουπιές, το χταπόδι και τον ταραμά.

  • Οι σουπιές παρουσιάζουν μια αύξηση της τάξεως του 12,53- 28,57%. Κοστίζουν 9-14€, όταν πέρυσι (την ίδια περίοδο) ήταν στα 8-10€.
  • Το χταπόδι πέρυσι κόστιζε 10-15€, ενώ φέτος 12-16€, δηλαδή έχουν αύξηση περίπου 20,2%- 6,25%.
  • Ο ταραμάς από τα 2,5-6€ που κόστιζε πέρυσι, τώρα θα τον βρεις στα 3,30-6,5€Μ ακριβότερο δηλαδή κατά 29,92%-9,23%.

Στα θετικά της υπόθεσης, φθηνότερα θα βρεις τα κυδώνια (13€ αντί για 14€ πέρυσι), το τουρσί (1,5-4€ αντί για 2-5€) και οι ελιές καλαμών (5-8€ αντί για 5,8-7,8€).

Για γαρίδες, μελιτζανοσαλάτα, πιπεράκι τουρσί και καλαμάρια κάνε έρευνα αγοράς, γιατί αλλού θα τα βρεις ακριβότερα από πέρυσι και αλλού φθηνότερα.

Σε κάθε περίπτωση, το ΚΕ.Π.ΚΑ. προειδοποιεί ότι «η υψηλότερη τιμή δεν σημαίνει απαραίτητα και καλύτερη ποιότητα» και καλεί τους καταναλωτές να μην αγοράζουν προϊόντα, οι τιμές των οποίων αυξήθηκαν εν μέσω κρίσης.