Το τσιγάρο του Μουζάλα και τα “μπινελίκια” προς διαδηλωτή κέντρισαν το ενδιαφέρον στην ομιλία του υπουργού Μεταναστευτικής πολιτικής στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας προκλήθηκε ένταση με διαδηλωτές -οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τον φράκτη στον Έβρο- να φωνάζουν συνθήματα και να δυσκολεύουν την εξέλιξη της ομιλίας.

Ένας από τους συγκεντρωμένους φώναξε: “Μην τον ακούτε αυτόν δεν έχει δουλέψει ποτέ στη ζωή του” και ο υπουργός απάντησε: “Θέλω να μ’ ακούσεις, 27 χρόνια ασχολούμαι με τους πρόσφυγες ανόητε”, ενώ λίγο αργότερα αποκάλεσε τον ίδιο διαδηλωτή και “βλάκα”.

Η ένταση συνεχίστηκε για αρκετή ώρα, με αποτέλεσμα ο Γιάννης Μουζάλας να ανάψει τσιγάρο και να περιμένει να ηρεμήσει ο κόσμος. Στη συνέχεια ο υπουργός προσπάθησε να μετατρέψει τη διαμαρτυρία σε συζήτηση.

“Από την Ελλάδα έχουν περάσει ήδη 800.000 πρόσφυγες και η χώρα μας προσπαθεί να μην στέκεται εμπόδιο στη διέλευση αντίθετα προσπαθεί να τους διευκολύνει στην αγωνιώδη πορεία τους προς την Κεντρική Ευρώπη” εξήγησε τονίζοντας τις ευθύνες της Ευρώπης και για τον πόλεμο στην Συρία.

Αυτή την στιγμή αναπτύσσεται υπόγεια ένα ρατσιστικό ρεύμα στην Ευρώπη το οποίο έχει βγει και στην επιφάνεια, ρεύμα που υποσκελίζει και τις επίσημες θέσης της Ε.Ε. για τα δικαιώματα των προσφύγων

Είπε ο Γ. Μουζάλας και εξήγησε ότι η πρότασητης Κυβένρησης σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα είναι “αν πρέπει να σταματήσει η ανεξέλεγκτη ροή προσφύγων που γίνεται και αντικείμενο εκμετάλλευσης των διακινητών πρέπει η Ευρώπη να προσφέρει έναν νόμιμο και ασφαλή διάδρομο έτσι ώστε να επιτρέπει στους πρόσφυγες τους αιτούντες άσυλο να μετεγκατασταθούν”.

Ο υπουργός εξήγησε και την πρόταση σχετικά με τον ρόλο της Τουρκίας: “Προτείναμε να χρηματοδοτηθεί η Τουρκία έτσι ώστε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ να δημιουργηθούν στρατόπεδα- campus προσφύγων με σεβασμό στην συνθήκη της Γενεύης και να δημιουργηθεί ένας ασφαλής διάδρομος όπου απευθείας θα γίνεται η μετεγκατάσταση”.

Στην ομιλία του στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, ο κ. Μουζάλας αναφέρθηκε και στις απειλές για το κλείσιμο των συνόρων και εξήγησε πως “απέναντι στην τρομαγμένη Ευρώπη η λύση δεν είναι να δημιουργηθεί η ίδια κατάσταση που υπήρχε στην Ειδομένη πριν κάτι μήνες, οπότε δεν πρέπει να δημιουργηθεί και άλλο camp στα σύνορα αλλά να παρέχεται φιλοξενία στους πρόσφυγες σε όλη τη χώρα”.

Είμαστε μια μικρή χώρα που πιέζουμε ενάντια σε αυτό με τους δικούς μας τρόπους, πιέζουμε να μη κλείσουν τα σύνορα, για αυτό μας πολεμάνε και για αυτό μας ενοχοποιούν. Με αυτό το λιμενικό και αυτήν την αστυνομία καταφέραμε να έχει ασκηθεί η λιγότερη βία σε κάθε διαδικασία