Το “ναι” του Τσίπρα για υποδοχή 50.000 προσφύγων. Μετά την ολοκλήρωση της μίνι Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό, Γιούνκερ και Μέρκελ προχώρησαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ανακοινώνοντας τις αποφάσεις. Ανάμεσα στις αποφάσεις ήταν και η αποδοχή της Ελλάδας να υποδεχτεί 50.000 πρόσφυγες.

Πιο συγκεκριμένα, οι χώρες της “διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων” θα υποδεχτούν 100.000 πρόσφυγες. Οι 50.000 θα έρθουν στην Ελλάδα.

Για την υποδοχή των προσφύγων, η Ελλάδα θα έχει την οικονομική ενίσχυση της Ε.Ε. 

Να σημειωθεί ότι οι 30.000 θέσεις υποδοχής προσφύγων θα δημιουργηθούν μέχρι το τέλος του 2015.

Η ανακοίνωση της απόφασης αναφέρει:

Χαιρετίζουμε την πρόθεση της Ελλάδας να αυξήσει την ικανότητα υποδοχής προσφύγων κατά 30.000 θέσεις μέχρι το τέλος του χρόνου και να δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε την Ελλάδα και την ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες να δημιουργήσει κέντρα για άλλους 20.000. Αναμένεται οικονομική βοήθεια για Ελλάδα και UNCHR. Θα είναι μία σημαντική προϋπόθεση που θα κάνει το σύστημα μετεγκατάστασης να λειτουργήσει

Ανάμεσα στα 17 σημεία που συμφώνησαν οι ηγέτες ήταν και η ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδα και ΠΓΔΜ σχετικά με τη φύλαξη των συνόρων.

Σχετικά με την Τουρκία, συμφωνήθηκε η στενή συνεργασία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας.

Η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε κατά τη συνέντευξη Τύπου πως η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε για την ολοκλήρωση των hot spots για να ξεκινήσει και η μετεγκατάσταση σε άλλες χώρες.

Τσιπρας: Mοναδική ανάμειξη της Frontex ηταυτοποίηση προσφύγων που δε θα έχουν ήδη ταυτοποιηθεί

Ικανοποιημένος έδειξε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απορρίφθηκαν τρεις «παράλογες», όπως είπε ο ίδιος, προτάσεις σε σχέση με την προσφυγική κρίση.

Συγκεικριμένα, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος, η πρώτη παράλογη πρόταση ήταν αυτή που αναφερόταν στη δημιουργία «μιας πόλης» 50.000 προσφύγων στο εσωτερικό της Ελλάδας. «Η πρόταση αυτή θα ερχόταν συμπληρωματικά στις ήδη ανειλημμένες δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς, να δημιουργήσει κέντρα υποδοχής 7.000 ατόμων στα νησιά και άλλες 20.000 θέσεις στην Αττική και τη Βόρεια Ελλάδα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Αντί για τη δημιουργία μιας «κωμόπολης» 50.000 προσφύγων, έγινε αποδεκτή η ελληνική πρόταση για την προώθηση μιας διαδικασίας επιδότησης του ενοικίου 20.000 προσφύγων για το διάστημα που θα παραμένουν στην Ελλάδα, υπογράμμισσε ο κ. Τσίπρας. Η πρόταση αυτή, σύμφωνα με τον έλληνα Πρωθυπουργό, αποτελεί μια ουσιαστική συμβολή στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα, όπως σημείωσε, θα έχει ως αποτέλεσμα την ένταξη των προσφύγων στον κοινωνικό ιστό της χώρας.

Η δεύτερη πρόταση που απερρίφθη, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, μιλούσε για τη δυνατότητα μιας χώρας να μην επιτρέπει τη διέλευση προσφύγων που προέρχονται από άλλη χώρα στο έδαφός της. Αν συνέβαινε αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα το σταμάτημα της ροής και τη δημιουργία ενός φαινομένου ντόμινο, που θα κατέληγε στην επιβάρυνση κυρίως της Ελλάδας, λέει ο ίδιος. Αντί αυτής της επιλογής, προκρίθηκε η ενημέρωση της χώρας διέλευσης για τον αριθμό των προσφύγων που την αφορούν.

Η τρίτη πρόταση που απερρίφθη ήταν αυτή που είχε σχέση με τη δυνατότητα να υπάρχει μια νέα επιχείρηση της Frontex στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας με στόχο να αποτρέπει και να ελέγχει τις προσφυγικές ροές προς την ΠΓΔΜ.

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι η μοναδική ανάμειξη της Frontex, θα αφορά την ταυτοποίηση περιπτώσεων προσφύγων οι οποίοι δε θα έχουν ήδη ταυτοποιηθεί στα κέντρα υποδοχής στα νησιά. Αυτές οι περιπτώσεις θα είναι ελάχιστες, εκτίμησε ο ίδιος, γιατί οι περισσότεροι πρόσφυγες στα νησιά επιζητούν την καταγραφή τους.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι κοινή είναι η διαπίστωση πως η Τουρκία διαδραματίζει πρωταρχικής σημασίας ρόλο σε ό,τι αφορά τις ροές των προφύγων. Η συνεννόηση με την Τουρκία είναι αυτή που θα δημιουργήσει τις συνθήκες για τη μείωση των ροών των προσφύγων, κατέληξε ο ίδιος.

Photo: Lefteris Partsalis / SOOC