Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι οι γονείς που γαργαλούν το μωρό τους ενώ παράλληλα του μιλούν, το βοηθούν να πει τις πρώτες του λεξούλες, καθώς αρχίζει να αναγνωρίζει μεμονωμένες λέξεις στη συνεχή ροή του λόγου.

Ομάδα του Πανεπιστημίου Purdue πιστεύει ότι αίσθηση της αφής ενός μωρού είναι πολύ πιο στενά συνδεδεμένη με την ανάπτυξη της γλώσσας τους, από ό,τι θεωρείτο μέχρι σήμερα.

Η εκμάθηση της ομιλίας είναι σημαντική πρόκληση για τα βρέφη δεδομένου ότι οι περισσότερες από τις λέξεις που ακούνε είναι στο πλαίσιο της συνεχούς ροής του λόγου και δεν ακούνε μεμονωμένες λέξεις.

Οι γονείς μπορεί να κάνουν παύση πριν πουν το όνομα του, αλλά σχεδόν ποτέ δεν το κάνουν με άλλες λέξεις, γι’ αυτό δυσκολεύεται το μωρό να μάθει να μιλάει.

Η έρευνα εξέτασε εάν τα αγγίγματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα βρέφη να καταλάβουν πού αρχίζουν και πού τελειώνουν οι λέξεις στη συνεχή ροή της ομιλίας.

«Επειδή τα ονόματα των μερών του σώματος είναι συχνά οι πρώτες λέξεις που μαθαίνουν τα μωρά και το άγγιγμα των αντίστοιχων μερών είναι δεδομένο από τους γονείς όταν μιλούν για αυτά, υποθέσαμε ότι η αφή μπορεί να βοηθά τη διαδικασία της εκμάθησης. Η χειρονομία να λειτουργεί ως σύνθημα για τη λέξη που ακολουθεί», αναφέρουν οι επιστήμονες.

Το πείραμα

Στο πείραμα τα βρέφη κάθονταν πάνω στα πόδια του γονέα, ενώ ακουγόταν μια σειρά προηχογραφημένων ήχων χωρίς νόημα. Κάθε φορά που ακουγόταν μια λέξη χωρίς νόημα, όπως η λέξη «dobita», ο ερευνητής άγγιζε το γόνατο του μωρού.

Μετά από την ακρόαση, τα μωρά συμμετείχαν σε μια μελέτη προτίμησης γλώσσας και σχεδόν όλα έδειξαν ότι είχαν απομονώσει τη λέξη «dobita» από τη συνεχή ροή του λόγου .

Στο δεύτερο πείραμα, η διαδικασία ήταν η ίδια αλλά ο ερευνητής άγγιξε το φρύδι ή το πιγούνι του, αντί για του μωρού. Τα μωρά σε αυτή την περίπτωση δεν έδειχναν να έχουν ξεχωρίσει κάποια λέξη.