Το μήνυμά του έδωσε ο Νίκος Φίλης για την 28η Οκτωβρίου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη μάχη ενάντια στο ρατσισμό και τις διακρίσεις, ενώ τόνισε πως το θεμέλιο της Δημοκρατίας είναι το σχολείο.

Ο Υπουργός Παιδείας υπογράμμισε πως “Δυσκολίες περνάμε αυτές τις ώρες, αυτές τις μέρες, να δούμε το ξέφωτο της ανάπτυξης. Το μήνυμα της 28ης Οκτωβρίου είναι επίκαιρο, είναι ζωντανό, είναι μήνυμα κατά του ναζισμού, κατά του ρατσισμού, κατά των διακρίσεων εις βάρος των πολιτών”.

Ακόμη, πρόσθεσε ότι “Είναι μήνυμα κατά του πολέμου και μήνυμα αλληλεγγύης στα θύματα του πολέμου, τόσο επίκαιρο στις μέρες μας, όπου κατά χιλιάδες οι πρόσφυγες χτυπούν την πόρτα της Ευρώπης, χωρίς να βρίσκουν πάντοτε την αναγκαία προθυμία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους”.

Η Ελλάδα κάνει ότι μπορεί, πιστή στην παράδοσή της, την παράδοση της φιλοξενίας και της δημοκρατίας. Γνωρίζει από προσφυγιά και γνωρίζει να ανταποκρίνεται όταν η ιστορία το απαιτεί. Το μήνυμα της επετείου είναι ένα μήνυμα δημοκρατίας και θεμέλιο της δημοκρατίας είναι το σχολειό

Photo: Michailidis / SOOC