Λένε πως το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο, αλλά μία έρευνα υποστηρίζει πως θα μπορούσε να κάνει τους ανθρώπους να αποκαλύπτουν τα μυστικά τους!

Σύμφωνα με μία μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Human Nature το να σπας είναι καταλυτικό για να ανοιχτείς. Ουσιαστικά το συμπέρασμα της μελέτης ήταν πως το γέλιο αυξάνει τις πιθανότητες οι άνθρωποι να μοιραστούν προσωπικές πληροφορίες τους με άλλους.

Για τη διεξαγωγή του πειράματος οι ερευνητές από το University College London χώρισαν τους 122 φοιτητές σε ομάδες των τεσσάρων ατόμων. Οι ομάδες στη συνέχεια παρακολούθησαν 10 λεπτά βίντεο σχετικά με τη διάθεση: Το πρώτο από τα βίντεο είχε ως σκοπό να παρακινήσει ένα είδος δυνατού γέλιου (πχ ήταν μια παράσταση stand-up με τον Michael McIntyre), το δεύτερο είχε ως στόχο να τονώσει τα ευχάριστα συναισθήματα (ένα απόσπασμα από το “Πλανήτης Γη “, που απεικόνιζε τοπία και ζώα) και το τρίτο βίντεο είχε στόχο να προκαλέσει ουδέτερα συναισθήματα (ένα εκπαιδευτικό βίντεο για γκολφ). Τα άτομα δεν είχαν αλληλεπίδραση με τα υπόλοιπα άτομα μετά την προβολή των κλιπ.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι ομάδες των μαθητών που παρακολούθησαν το stand-up ήταν πιο πιθανό να αποκαλύψουν προσωπικές λεπτομέρειες για τη ζωή τους. Φράσεις όπως «Οι μισές από τις αγαπημένες μου ταινίες είναι (ανησυχητικά) ταινίες της Disney» και «Τον Ιανουάριο έσπασα την κλείδα μου πέφτοντας από τον στύλο ενώ έκανα pole dancing», είναι παραδείγματα από πολύ οικείες δηλώσεις αποκάλυψης. Δηλώσεις που είχαν πιο περιορισμένο το επίπεδο της αυτο-αποκάλυψης ήταν πιο διαδεδομένες μεταξύ των ομάδων που είχαν παρακολουθήσει τα υπόλοιπα κλιπ.

Οι συγγραφείς της μελέτης υποθέτουν ότι το γέλιο είναι ένας κοινωνικός παρακινητής, ο οποίο κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο χαλαροί σχετικά με τις λεπτομέρειες που μοιράζονται.

Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί όταν σκέφτεστε του καλύτερους φίλους σας ταυτίζονται και με του πιο αστείους φίλους σας. Το γέλιο κάνει τους ανθρώπους να χαλαρώνουν πιο εύκολα και αυτό το γεγονός τους κάνει να αισθάνονται περισσότερο συνδεδεμένοι (κάνουν λιγότερη ψιλοκουβέντα και περισσότερη πραγματική συζήτηση). Το γέλιο και το παιχνίδισμα συνδέονται καθώς είναι γνωστά για την  μείωση του άγχους, την εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου και της αρτηριακής πίεσης καθώς και για την ενίσχυση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος.