Γυναίκες από όλο τον κόσμο ενώνουν τις φωνές τους και τη δύναμή τους. Γνωρίζονται μεταξύ τους, ανταλλάζουν γνώσεις, μοιράζονται εμπειρίες και συναισθήματα. Είναι το Φεμινιστικό Καραβάνι, που ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες από το τουρικό Κουρδιστάν και θα καταλήξει στην Πορτογαλία τον Οκτώβριο.

Αυτές τις ημέρες βρίσκεται στη χώρα μας και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη.
Έφτασαν το μεσημέρι της Τρίτης στην πλατεία Αριστοτέλους, όπου τις υποδέχτηκαν θερμά ομάδες γυναικών και τα κινήματα της πόλης (καθαρίστριες, σχολικοί φύλακες κτλ.), τραγούδησαν όλοι μαζί και πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης.

Με σύνθημα «Από το Κομπάνι ως τη Λισαβόνα, όλες οι γυναίκες στο δρόμο του αγώνα» το Παγκόσμιο Φεμινιστικό Καραβάνι εκφράζει την αλληλεγγύη στις αγωνιζόμενες γυναίκες όλου του κόσμου και συντονίζει την κοινή διεθνή δράση για τα δικαιώματα των γυναικών.
Γι’ αυτό και το ταξίδι ξεκίνησε από το στάδιο στο Ντιγιάρμπακιρ, όπου φιλοξενούνται οι πρόσφυγες απο το Κομπάνι.
Εκεί εκτυλίχθηκαν πολύ συγκινητικές στιγμές. Οι γυναίκες περιέγραψαν όσα έζησαν, τις βάρβαρες επιθέσεις των τζιχαντιστών στην περιοχή τους, αλλά και τον αγώνα που δίνουν οι ίδιες στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων.
“Επειδή η διαφορετικότητά μας είναι η δύναμή μας, πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε αλληλέγγυα με όλα τα φεμινιστικά κινήματα στον κόσμο, δημιουργώντας δίκτυα και ενισχύοντας τις συμμαχίες μας και τις φεμινιστικές πολιτικές πρακτικές μας. Κανείς δεν είναι ελεύθερος μέχρι όλες οι γυναίκες να είναι ελεύθερες!”, λένε οι διοργανώτριες της δράσης από το Χώρο Αλληλεγγύης Γυναικών.

Το Φεμινιστικό Καραβάνι, που θα παραμείνει στη Θεσσαλονίκη για δύο ημέρες, έχει πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, με κυριότερες τη συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Τετάρτης στο Χώρο Αλληλεγγύης Γυναικών στις 12:00 και την Ανοιχτή Συνέλευση με τα κινήματα της πόλης στο Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης στις 18:30.
Την Πέμπτη θα βρεθεί στην Έδεσσα, όπου θα πραγματοποίησει Ανοιχτή Συνέλευση με γυναικεία κινήματα και φορείς της πόλης στις 15:30.

Επόμενος σταθμός για το Φεμινιστικό Καραβάνι τα Βαλκάνια τον Απρίλιο, ενώ το Μάιο θα βρεθεί σε Ιταλία και Ελβετία. Και, αφού επισκεφτεί πολλές χώρες ακόμα, θα καταλήξει στην Πορτογαλία στις 17 Οκτωβρίου.

*Οι φωτογραφίες είναι του δημοσιογράφου της ΕΡΤ3 Στέλιου Νικητόπουλου.