Το επετειακό σποτάκι του ΣΥΡΙΖΑ που άναψε φωτιές ξεσήκωσε αντιπολίτευση και ΕΣΗΕΑ.

Το επετειακό σποτάκι του ΣΥΡΙΖΑ που προβλήθηκε σε ζωντανή σύνδεση στην ΕΡΤ ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τη Νέα Δημοκρατία, το Πασόκ αλλά και την ΕΣΗΕΑ καθώς υποστηρίζουν ότι «στρέφεται κατά της ελευθεροτυπίας» και ότι πρόκειται για μία «φασίζουσα» και «σταλινική» νοοτροπία.

To επίμαχο επετειακό σποτάκι του ΣΥΡΙΖΑ:

Οι «καυτοί» διάλογοι:

Ανδρέας Λοβέρδος (Δημοκρατική Συμπαράταξη)

Στη διάσκεψη των προέδρων μας είπαν ότι θα έρθει τροπολογία για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και δεν ξέρουμε περιεχόμενο της, πρέπει να μάθουμε το περιεχόμενό της. Με τη χθεσινή προβολή βίντεο του ΣΥΡΙΖΑ που αναμεταδόθηκε από την ΕΡΤ, όπου αφορά δημοσιογράφους και κανάλια πρόκειται για εξευτελιστική αναφορά. Δεν το έχω ξαναζήσει αυτό, για κάποιους από την Αριστερά έμεινε ο σταλινισμός που εκφράζουν με μορφές πολιτικής αλητείας. Χυδαία – φασιστικού τύπου – μέσα υποστήριξης του εαυτού μας. Οταν σε εγκαταλείπουν επιχειρήματα δεν σε σώζει φασισμός και σταλινισμός…

Φωτεινή Βάκη (κοιν. εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ)

Εκφράσεις όπως σταλινικοί, φασίστες απάδουν προς τον κοινοβουλευτισμό και τα κοινοβουλευτικά ήθη. Παρακαλώ να απαλειφθούν από τα πρακτικά και να ανακαλέσει ο κ. Λοβέρδος. Τα περί «χαλκείων» δεν ξέρω πού τα βρήκε, μην θυμηθούμε τον ρόλο συστημικών ΜΜΕ. Με τη βοήθεια τους μπλοκάρετε το ΕΣΡ, και συνεχίζεται το αίσχος με τις αδειοδοτήσεις καναλιών. Και μην πάμε σε δημοσιογράφους που δεν αξίζουν το όνομά τους και μια ημέρα πριν το δημοψήφισμα έβγαζαν πολιτικές εκπομπές. Πανικός και στημένες εκπομπές, ψευδή στοιχεία…

Νίκος Δένδιας (κοιν. Εκπρόσωπος ΝΔ)

Δεν έχω δει ποτέ γεγονός σαν αυτό που πανηγυρίζατε. Τι πανηγυρίζατε στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή; Εσείς πανηγυρίζετε κι όχι η κοινωνία, είστε εκτός τόπου και χρόνου. Είστε σε απόλυτη κρίση αγνοώντας το κοινωνικό αίσθημα, δεν σέβεστε ούτε την ελευθεροτυπία, ούτε τη δημοκρατία. Οφείλετε να σέβεστε. Η χώρα βρίσκεται σε βαθύτατη κρίση και η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ είναι μέσα οι καλοί κάουμπόηδες και έξω οι κακοί ινδιάνοι, οι κακοί δημοσιογράφοι.

Θανάσης Παπαχριστόπουλος (ΑΝΕΛ)

Τα κανάλια χρωστάνε 808 εκατ. – τα νόμιμα και φανερά – και ένας ιδιοκτήτης ΜΜΕ είχε βάλει στοίχημα «θα ρίξω την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου». Στήθηκε Ειδικό Δικαστήριο όταν κινδύνευαν τα συμφέροντα 5 εκδοτών. Εδιναν δαχτυλίδια στα κόμματα… Ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έσπασε τα μούτρα του για τον βασικό μέτοχο.

Νικήτας Κακλαμάνης (ΝΔ)

Επειδή εγώ έζησα τις αλλαγές στο κόμμα μου, ποτέ δεν δόθηκαν δαχτυλίδια, πίσω από τις κλειστές πόρτες

Θοδωρής Δρίτσας

Η χθεσινή εκδήλωση είχε πανηγυρικό χαρακτήρα για τον απολογισμό ενός έτους μάχης. Πριν μιλήσει ο γραμματέας και ο πρωθυπουργός υπήρξαν στιγμές που προβλήθηκαν από τη χρονιά που πέρασε και από συμπεριφορά του Τύπου. Τι ενοχλεί ακριβώς; Ενας χρόνος συστημικών μέσων και δημοσιογράφων που λειτούργησαν με συγκεκριμένο τρόπο, εκτέθηκαν εν είδη ρεπορτάζ. Ποιον ενοχλεί και γιατί είναι φασίζουσα λογική; Δεν γίνεται η δημοσιογραφία να είναι κατευθυνόμενη.

Ν. Κακλαμάνης 

Είναι προφανές ότι δεν εκπέμπουμε όλοι στην ίδια συχνότητα…

Και η ΕΣΗΕΑ πήρε θέση για τα σποτάκια

Στην διαμάχη για τα σποτάκια πήρε μέρος και η ΕΣΗΕΑ, η οποία με ανακοίνωσή της σχετικά με την προβολή του βίντεο από τον ΣΥΡΙΖΑ το οποίο αναμεταδόθηκε από την ΕΡΤ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Στο ίδιο μήκος κύματος με προηγούμενες καταστάσεις και η σημερινή Κυβέρνηση, προσπαθεί να φορτώσει στους δημοσιογράφους τις κοινωνικές αντιδράσεις, που προκαλούν τα αδιέξοδα της πολιτικής της, με το λαό στους δρόμους.

Στη χθεσινή επέτειο ενός έτους διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, από την γιγαντοοθόνη στο TAE KWON DO η επιλογή να στοχοποιηθούν συνολικά οι δημοσιογράφοι ως εκπρόσωποι της διαπλοκής με την προβολή συγκεκριμένων σχολίων από δελτία ειδήσεων και ενημερωτικών εκπομπών ιδιωτικών καναλιών, πέφτει στο κενό.

Η παραγωγή του VIDEO, η προβολή και τέλος η αναμετάδοσή του από την ΕΡΤ χωρίς, όμως, αντίλογο συνέχισε, δυστυχώς, μονομερή διαδικασία στην πληροφόρηση από τη δημόσια τηλεόραση.

Η στοχοποίηση συναδέλφων και κυρίως η προσπάθεια εκφοβισμού τους στην κοινωνία δεν θα περάσουν.

Η ΕΣΗΕΑ καλεί τους δημοσιογράφους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να συνεχίσουν να υπερασπίζονται το δημοσιογραφικό λειτούργημα μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες, που θέλουν να προκαλέσουν κοινωνικό αυτοματισμό.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ».

Η Κυβέρνηση για το σποτάκι

Ο ΣΥΡΙΖΑ μπήκε στη διαμάχη και απάντησε τόσο με ανακοίνωση ως αντίλογο στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ όσο και βγάζοντας στο τερέν εκπροσώπους. Συγκεκριμένα, το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στην ΕΣΗΕΑ λέγοντας πως το δημοσιογραφικό λειτούργημα και η δεοντολογία απειλούνται από το μιντιακό σύστημα της διαπλοκής, όχι από την κυβέρνηση.

Αναλυτικά η απάντηση:

Τα περί στοχοποίησης και προσπάθειας εκφοβισμού δημοσιογράφων στην χθεσινή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, ανήκουν στην σφαίρα του γελοίου. Το βίντεο που προβλήθηκε, συνόψιζε αυτό  που ο λαός διατηρεί ολοζώντανο στην μνήμη του από τις κρίσιμες στιγμές του τελευταίου χρόνου: την πρωτοφανή προσπάθεια των ΜΜΕ της διαπλοκής να επηρεάσουν τις εξελίξεις, σπέρνοντας τον φόβο και την τρομοκρατία, καλώντας τον κόσμο να πάρει τα χρήματά του από τις τράπεζες, μιλώντας για αναπόφευκτη αποβολή της χώρας μας από το ευρώ και προειδοποιώντας για βιβλικές καταστροφές σε περίπτωση εκλογικής νίκης της Αριστεράς.

Ας μην παραβιάζει λοιπόν η ΕΣΗΕΑ ανοιχτές θύρες. Γνωρίζει πολύ καλά ότι αν από κάποιον απειλείται το δημοσιογραφικό λειτούργημα και η δεοντολογία, αυτός δεν είναι η κυβέρνηση, αλλά το μιντιακό σύστημα της διαπλοκής. Και προς αυτή την κατεύθυνση θα περιμένουμε με ενδιαφέρον τις παρεμβάσεις της.

Τι απαντάει η ΕΡΤ στην ΕΣΗΕΑ;

Με ανακοίνωσή της απαντάει η ΕΡΤ στην ΕΣΗΕΑ για την μετάδοση του σποτ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η μετάδοση του βίντεο κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ήταν επιλογή των διοργανωτών. Η ΕΡΤ καλύπτοντας την εκδήλωση αναμετέδωσε και το συγκεκριμένο βίντεο, με σχετική επισήμανση – τίτλο. Η ΕΡΤ αναμετέδωσε την εκδήλωση με την ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, κατόπιν αιτήματος του κόμματος –όπως πράττει σε κάθε ανάλογο αίτημα πολιτικού φορέα. Όσο για τον αντίλογο, η ΕΡΤ είναι πάντα ανοιχτή να φιλοξενήσει όλες τις απόψεις στις εκπομπές της – και αυτό το αποδεικνύει καθημερινά».