Την ώρα που το ΔΝΤ ανακοινώνει την ολοκλήρωση της ένατης αξιολόγησης της εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και συγχαίρει την Κύπρο, στη Λευκωσία ετοιμάζονται για την τριμερή συνάντηση με την Ελλάδα και το Ισραήλ, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη. 

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση του το ΔΝΤ: «Τα επιτεύγματα της Κύπρου στην εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα».

Στη συνέχεια προσθέτει: «Η ολοκλήρωση της ένατης αξιολόγησης της εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Κύπρου, που επιτρέπει την εκταμίευση δόσης ύψους περίπου €126,30 εκατομμυρίων, αυξάνοντας έτσι το συνολικό ποσό που έλαβε η Κύπρος από το ΔΝΤ στο πλαίσιο του προγράμματος στο περίπου €1 δισεκατομμύριο».

Την Πέμπτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση ανάμεσα στην Κύπρο, στην Ελλάδα και το Ισραήλ που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία.

Τι τόνισε ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης;

«Τα κύρια θέματα της συζήτησης θα είναι η Ενέργεια, η Οικονομία, ο Τουρισμός. Αναμένεται να υιοθετηθεί η Διακήρυξη της Λευκωσίας, η οποία θα αναφέρει πολύ συγκεκριμένα πως θα προχωρήσει αυτή η συνεργασία των τριών χωρών μέχρι και την επόμενη τριμερή που θα πραγματοποιηθεί σε διάστημα έξι μηνών».

Επίσκεψη του Αλ.Τσίπρα στο Ισραήλ

Στο μεταξύ ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει στο Ισραήλ για την πραγματοποίηση της διευρυμένης διμερούς συνάντησης των δύο χωρών, προκειμένου να συζητηθούν ζητήματα που στοχεύουν στην προώθηση της μεταξύ τους συνεργασίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινά την επίσκεψή του στο Ισραήλ, με επίσκεψη στο ελληνικό προξενείο στα Ιεροσόλυμα, όπου θα συναντηθεί με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, Θεόφιλο Γ, προκειμένου να παρακολουθήσει την παρουσίαση έρευνας του ΕΜΠ με τίτλο: “Ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαγνωστικής έρευνας και στρατηγικός σχεδιασμός υλικών και επεμβάσεων συντήρησης και αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα”.

Σημειώνεται πως η διμερής συνάντηση μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, θα πραγματοποιηθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο των Ιεροσολύμων, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπένζαμιν Νετανιάχου πρόκειται να υπογράψουν κείμενα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.