Το μεταναστευτικό θέμα οδηγεί σε συναντήσεις μεταξύ των πολιτικών φορέων, καθώς αυτή τη στιγμή είναι το φλέγον ζήτημα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. 

Το πρωί της Τετάρτης, λοιπόν, θα πραγματοποιηθεί διυπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την υπηρεσιακή πρωθυπουργό, Βασιλική Θάνου, για το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα και με τη συμμετοχή υπουργών που τα χαρτοφυλάκιά του σχετίζονται με τη διαχείριση του προβλήματος.

Νωρίτερα σήμερα Τρίτη, συνεργασία με την πρωθυπουργό είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης. Ο κ. Χουλιαράκης αποχώρησε από το Μαξίμου χωρίς να κάνει δηλώσεις και αμέσως μετά η πρωθυπουργός είχε συνεργασία με τον υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη.

Ο κ. Μολυβιάτης νωρίτερα συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο σε προγραμματισμένη συνάντηση με αντικείμενο τις τρέχουσες εξελίξεις της εξωτερικής πολιτικής.

Παυλόπουλος: Πρέπει και η Ευρώπη να συνειδητοποιήσει αυτήν τη στιγμή ότι έχει υποχρεώσεις

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την ανάγκη για άμεση σύγκλιση συνόδου κορυφής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, υπογραμμίζοντας ότι το μεταναστευτικό ξεπερνά την Ελλάδα, και παρατήρησε ότι ολόκληρη η Ευρώπη δίνει εξετάσεις, όχι μόνο η χώρα μας και συνέχισε λέγοντας:

Ως χώρα δεν ανταποκριθήκαμε πάντα στις υποχρεώσεις τις οποίες είχαμε. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι και να κατανοήσουμε ότι τέτοιοι είδους μεταναστευτικές ροές δεν υπήρξαν ποτέ στο παρελθόν. Τα προβλήματα δεν οφείλονται μόνο σε αδυναμίες της ελληνικής κρατικής μηχανής, αλλά σε ένα είδος ανωτέρας βίας, το οποίο μας εμποδίζει να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας.

Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι πρέπει και η Ευρώπη να συνειδητοποιήσει αυτήν τη στιγμή ότι έχει υποχρεώσεις, διότι το ζήτημα δεν αντιμετωπίζεται από τα κράτη-μέλη μόνα τους, ιδίως εκείνα που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές.

“Είναι ζήτημα ασφάλειας αλλά, κυρίως, ζήτημα ανθρωπισμού. Δεν μπορεί να το παραβλέψει η Ευρώπη, με τις αρχές και τις αξίες που έχει”, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και υπενθύμισε ότι ήδη από το 2008 υπάρχει το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Μάλιστα, ανέφερε ότι “το Σύμφωνο αυτό καταγράφει και περιγράφει την πολιτική της Ευρώπης» και υπογράμμισε την ανάγκη να ενεργοποιηθεί και να εφαρμοσθεί. Υπενθύμισε, δε, τη σύγκλιση της συνόδου των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ, με ημερήσια διάταξη αφιερωμένη στο μεταναστευτικό, στις 14 Σεπτεμβρίου.

Κάνοντας αναφορά στο πρόσωπο του κ. Μολυβιάτη, ο κ. Παυλόπουλος έκανε ιδιαίτερη μνεία στην πείρα και το ήθος του και τον ευχαρίστησε θερμά που δέχθηκε να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο κ. Μολυβιάτης, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη θερμή υποδοχή, ανέφερε ότι θα ήθελε να τον ενημερώσει για ορισμένα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και κυρίως για ορισμένες πτυχές του μεταναστευτικού προβλήματος.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε το ενδιαφέρον του κ. Παυλόπουλου για το μεταναστευτικό, σημειώνοντας ότι ήταν εκείνος που έθεσε τις βάσεις για τη διαμόρφωση της μεταναστευτικής πολιτικής της χώρας, υπό την ιδιότητα του υπουργού Εσωτερικών.