Στη διευκρίνιση, πως τα μη εμβολιασμένα προσφυγόπουλα δεν θα ενταχθούν στα σχολεία προέβη την Τετάρτη ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Γιάννης Παντής.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να ενταχθούν στα σχολεία παιδιά προσφύγων, που δεν θα έχουν εμβολιαστεί» διαβεβαίωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στο Πρακτορείο 104,9 FM ο Γιάννης Παντής.

Θυμίζουμε, πως την Τρίτη ο Γ. Παντής είχε συνάντηση τα μέλη της Ένωσης Γονέων του Κηδεμόνων του Δήμου Ωραιοκάστρου που είχε ως στόχο να ενημερώσει για την ένταξη των παιδιών προσφύγων στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Τονίζουμε, πως για τον ίδιο λόγο ο Γ.Γ. του Υπουργείου το μεσημέρι της Τετάρτης θα έχει συνάντηση στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης με δημάρχους της ευρύτερης περιοχής.

«Η επίσημη διαβεβαίωση, κάτι το οποίο οφείλουμε θεσμικά, θα γίνει από το υπουργείο Παιδείας και από το υπουργείο Υγείας» δήλωσε ο Γ.Παντής και εξήγησε:

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), με βάση την οποία θα διαμορφωθεί όλο το πρόγραμμα και η επιλογή των σχολείων, δημοσιεύθηκε μόλις τη Δευτέρα

Ενώ υπογράμμισε: «Έπρεπε να γίνουν κάποιες συνεννοήσεις σε θέματα εκπαιδευτικά με τις υπηρεσίες, έτσι ώστε να έχουμε μία ΚΥΑ, που θα κάλυπτε όλες μας τις ανάγκες. Δεν υπήρξε κενό πληροφόρησης, καθώς εάν δεν είχε δημοσιευθεί η ΚΥΑ, η οποία μέχρι τελευταία στιγμή διαμορφωνόταν με βάση τα εκπαιδευτικά, οικονομικά και άλλα ζητήματα, που έπρεπε να λυθούν, δεν είχαμε το δικαίωμα να μιλήσουμε για τέτοια θέματα».

Για τις λειτουργικές ανάγκες:

«Έχουμε φροντίσει και για την καθαριότητα και για τη φύλαξη και για τη θέρμανση των σχολικών μονάδων τις απογευματινές ώρες, που θα γίνονται τα μαθήματα στα παιδιά των προσφύγων, έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία επιβάρυνση στο σχολικό συγκρότημα, έχουμε μεριμνήσει και για το διδακτικό υλικό» εξήγησε.

Για το περιεχόμενο του εκπαιδευτικού προγράμματος:

«Επειδή δεν γνωρίζουμε πόσα από τα παιδιά αυτά θα μείνουν τελικά στην Ελλάδα και πόσα θα φύγουν, γιατί υπάρχουν διεθνείς συμφωνίες μεταφοράς, το πρόγραμμα αυτό έχει μία ευελιξία και έτσι προβλέπει και μαθήματα ελληνικής γλώσσας, αλλά και μαθήματα μίας ξένης γλώσσας, η οποία θα είναι επιλογή τους, με βάση τις δυνατότητες ή τις πιθανότητες μεταφοράς σε άλλη χώρα. Μπορεί να είναι δηλαδή και τα Γερμανικά και τα Αγγλικά και τα Γαλλικά και τα Ιταλικά ή όποια άλλη γλώσσα» ενώ συμπλήρωσε:

«Χρειαζόμαστε τους εξειδικευμένους δασκάλους εκπαιδευτικούς να διδάξουν την ελληνική ως δεύτερη γλώσσα και εκεί θα κάνουμε εξειδικευμένη πρόσκληση μέσα στην εβδομάδα».

photo:Menelaos Myrillas / SOOC