Στη Βουλή κατατίθεται την Παρασκευή για να ψηφιστεί την Τρίτη το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που θα «ξεκλειδώσουν» τα 2,8 δις ευρώ.

Στην γραμματεία της Κυβέρνησης κατατέθηκε το προσχέδιο του πολυνομοσχεδίου, το οποίο, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, ενδέχεται να υποστεί προσθήκες.

Στο προσχέδιο του νομοσχεδίου αποσαφηνίζονται οι ΔΕΚΟ, οι οποίες περνάνε στο νέο Υπερταμείο.

Πιο συγκεκριμένα, στο νέο Ταμείο περνούν η Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, η ΕΥΔΑΠ, οι κτιριακές υποδομές ΑΕ, η ΕΛΒΟ, η Αττικό Μετρό και το 34% των μετοχών της ΔΕΗ. Η ΕΑΒ και ο ΑΔΜΗΕ προς το παρόν μένουν εκτός του νέου Ταμείου.

Όσον αφορά το νέο ασφαλιστικό νόμο, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις σχετικά με:

  • Την υπαγωγή των τουριστικών επιχειρηματιών (που δεν είναι ταυτόχρονα και αγρότες) που δραστηριοποιούνται σε περιοχές κάτω των 2000 κατοίκων στο συντελεστή 20% (δηλαδή την “μεταφορά ” τους από τον ΟΓΑ στον ΟΑΕΕ) όσον αφορά την εισφορά που θα καταβάλλουν για την κύρια ασφάλιση τους επί του δηλωτέου εισοδήματος τους από 1.1.2017 (σ.σ. αντί της καταβολής 20% το 2022 όπως θα ίσχυε εάν η συγκεκριμένη κατηγορία παρέμενε στον ΟΓΑ)
  • Την υπαγωγή των αγροτών αλλά και των νέων επιστημόνων (πχ μηχανικών, γιατρών, δικηγόρων ) με έως 5 χρόνια ασφαλιστικού βίου στο συντελεστή 6,9% ως προς την εισφορά που θα πρέπει να καταβάλλουν επί του εισοδήματός τους από 1.1.2017 για τον ΕΟΠΥΥ (σ.σ. αντί της σταδιακής μετάβασης τους στο 6,9% από 1.1.2019)
  • Τον περιορισμό της έκπτωσης κατ’ έτος για την αναγνώριση πλασματικών χρόνων από το 15% που ισχύει σήμερα στο 2% .
Photo: Menelaos Myrillas / SOOC