Προσωρινό time out στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου και των Θεσμών, έπειτα από την αναβολή της προγραμματισμένης τους συνάντησης.

Προσωρινή αναβολή τέθηκε στη συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των Ευρωπαίων δανειστών, που βρίσκονται στην Αθήνα, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις που θα καθορίσουν την πορεία της αξιολόγησης του ελληνικού οικονομικού προγράμματος.

Η προγραμματισμένη για σήμερα Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου, συνάντηση του Υπουργού Εργασίας με το κουαρτέτο, ακυρώθηκε χωρίς ακόμα να έχουν γίνει γνωστοί οι λόγοι της αναβολής της. Ο Γ.Κατρούγκαλος ανανεώνει το ραντεβού του με τους Θεσμούς για αύριο Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζουμε πως στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ του Υπουργού Εργασίας και των εκπροσώπων των Θεσμών, πρόκειται να τεθούν σημεία “κλειδιά” για την πορεία της αξιολόγησης του ελληνικού οικονομικού προγράμματος, το ασφαλιστικό και η διαμόρφωση των εθνικών και επικουρικών συντάξεων(κριτήρια και προϋποθέσεις). Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ωστόσο, ο οποίος πραγματοποίησε κανονικά τις συναντήσεις τους με τους Θεσμούς, οι εκπρόσωποι των Ευρωπαίων δανειστών, δεν φαίνονται να τηρούν σκληρή στάση απέναντι στο ζήτημα των συντάξεων και δεν ζήτησαν περαιτέρω περικοπές.

Σημειώνεται πως τα βασικά αγκάθια των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, παραμένουν η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η φορολόγηση, καθώς και η  διαχείριση των κόκκινων δανείων. Σύμφωνα με την ελληνική πρόταση για τη φορολογία εισοδήματος, πρόκειται να τεθεί συντελεστής φορολόγησης πάνω από 50% για τα εισοδήματα που φτάνουν έως 30.000 ευρώ χρόνο το 2016, ενώ για τα πολύ υψηλά εισοδήματα, που ξεπερνούν τις 50.000 ευρώ το χρόνο, ο συντελεστής φορολόγησης σχηματίζεται στο 60% .

Τέλος, σημειώνεται πως σχετικά με τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων δανείων, η ελληνική πρόταση για παράταση στην προστασία των «κόκκινων» δανείων και εξαίρεση από την πώληση σε ξένα funds εκείνων, τα οποία συνδέονται με την πρώτη κατοικία, έγινε αποδεκτή από τους Θεσμούς.

photo:Menelaos Myrillas / SOOC