Οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί που βρίσκονται στην χώρα μας από το Σάββατο επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τις οικογένειές τους στη γειτονική χώρα και επιθυμούν να επιστρέψουν εκεί, ωστόσο, φοβούνται για την ποινή που θα τους επιβληθεί.

Θυμίζουμε πως το Σάββατο ένα στρατιωτικό τουρκικό ελικόπτερο ζήτησε άδεια να προσγειωθεί στην Αλεξανδρούπολη και οι 8 επιβαίνοντες έκανα αίτηση για πολιτικό άσυλο. Οι ελληνικές Αρχές τους συνέλαβαν και σήμερα οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα.

Η Λία Μαρινάκη που έχει αναλάβει ως δικηγόρος την υπόθεση, είπε σε δηλώσεις της πως «μετά την παραπομπή τους στον εισαγγελέα, θα ξεκινήσει και η σχετική διαδικασία, η οποία κάτω από κανονικές συνθήκες, θα μπορούσε να διαρκέσει κι ένα χρόνο. Είναι βέβαιο ότι δεν θέλουν να επιστρέψουν στην Τουρκία. Φοβούνται την εκτέλεση».

Η ίδια μιλώντας σε τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων υποστήριξε πως στην Ελλάδα θα έρθουν αντιμέτωποι με τις κατηγορίες της παράνομης εισόδου στη χώρα και την πρόκληση κινδύνου διατάραξης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Οι στρατιωτικοί στην κατάθεσή τους υποστήριξαν πως «κατά τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη είχαν το καθήκον, να μεταφέρουν τραυματίες με τέσσερα ελικόπτερα, καθώς μετέφεραν τους τραυματίες ανοίχτηκε πυρ από το έδαφος προς το ελικόπτερο, επιβιβάστηκαν οι οκτώ σε ένα ελικόπτερο. Αρχικά προσγείωσαν το ελικόπτερο σε δασώδη περιοχή κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα και συζήτησαν εκεί το τι θα κάνουν και αποφάσισαν να έλθουν στην Ελλάδα».

Η δικηγόρος είπε πως επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τους συγγενείς τους και πληροφορήθηκαν για την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Η κ. Μαρινάκη λέει σχετικά με την στάση τους στην κατάθεση πως «τους παρομοίωσα με στρατιώτες σε αμερικανικές ταινίες, αφού όταν προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη ήταν ανήσυχοι και φοβισμένοι».

Απαγγέλθηκαν κατηγορίες

Σύμφωνα με την απόφαση της Εισαγγελίας της Αλεξανδρούπολης απαγγέλθηκαν κατηγορίες στους στρατιωτικούς για παράνομη είσοδο στην χώρα και ηθική αυτουργία σε παράνομη πτήση.

Η κράτησή τους θα συνεχιστεί στις Φέρες.

Εάν η υπηρεσία ασύλου απορρίψει το αίτημά τους για άσυλο, τότε μπορούν έχουν δικαίωμα προσφυγής σε δευτεροβάθμια επιτροπή με έδρα την Αθήνα. Εάν απορριφθεί και πάλι η αίτηση υπάρχει δυνατότητα προσφυγής στα διοικητικά δικαστήρια.