Τη θετική ανταπόκριση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών βρήκε η συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup για την Ελλάδα, με τους δανειστές, αλλά και την ελληνική Κυβέρνηση, να χαιρετίζουν την απόφαση της συνεδρίασης των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης.

Χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, Ε. Τσακαλώτος, είπε κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πως «δεν πρέπει να αφήσουμε το τέλειο να γίνει εχθρός του καλού», ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ότι στη συμφωνία υπάρχει μεγαλύτερη σαφήνεια σε σύγκριση με όσα είχαν προταθεί στο προηγούμενο Eurogroup.

Τι σημαίνει, όμως, η συμφωνία για την Ελλάδα; Ποια είναι τα οφέλη;

  • Οι Υπουργοί Οικονομικών παραδέχθηκαν τη μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και δεσμεύτηκαν για την ελάφρυνσή του μέσω ενός δεύτερου πακέτου μέτρων.
  • “Κλείδωσαν” οι δημοσιονομικοί στόχοι μέχρι το 2060. Απ’ το 2018 μέχρι το 2022 ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα είναι στο 3,5%, όμως, απ’ το 2023 έως το 2060 ο στόχος μειώθηκε και φθάνει περίπου το 2% του ΑΕΠ.
  •  Πρόθεση για ωριμάνσεις των Ευρωπαϊκών δανείων μέχρι και 15 χρόνια, αλλά και περίοδος χάριτος.
  • Σύνδεση της αποπληρωμής του χρέους με το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.
  • Συμμετοχή του ΔΝΤ με δικό του πρόγραμμα, με τις εκταμιεύσεις να μην γίνονται μέχρι να διευκρινιστούν τα μέτρα για το χρέος.
  • Πρόβλεψη για αναπτυξιακή ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας μέσω των διαθέσιμων διαύλων κοινοτικών πόρων.
  • Δέσμευση για αναπτυξιακή τράπεζα, πρόταση της Κυβέρνησης, την οποία δεν δέχονταν μέχρι πρότινος οι εταίροι.
  • Εκταμίευση της δόσης των 8,5 δις ευρώ. Τα πρώτα 6,9 δις θα εκταμιευτούν στις αρχές Ιουλίου για να καλύψουν τις υποχρεώσεις χρέους ύψους 7,4 δις ευρώ που έχει η Ελλάδα το Ιούλιο και τα υπόλοιπα θα δοθούν για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων του δημοσίου.

Τι θα γίνει με την έξοδο στις αγορές;

Το κομμάτι που προκαλεί προβληματισμό είναι ότι δεν ποσοτικοποιήθηκαν τα μέτρα για το χρέος, με αποτέλεσμα η ΕΚΤ να σχολιάζει πως η απόφαση του Eurogroup είναι «ένα πρώτο θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της βιωσιμότητας του χρέους», χωρίς να προχωρά σε παραπάνω διευκρινίσεις.

Η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ απαιτεί μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, όμως, αυτά δεν καθορίστηκαν αναλυτικά.

Όμως, οι δοκιμαστικές έξοδοι στις αγορές σε κάθε περίπτωση μπορούν να ξεκινήσουν μέσα στο 2017, καθώς δόθηκαν διαβεβαιώσεις για επιστροφή της οικονομίας σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης.

Photo: The Council of the European Union / SOOC