Το φως της δημοσιότητας είδαν πρόσφατα οι χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με την πορεία της οικονομίας στην Ελλάδα. Αιχμές από την Κομισιόν για τη λήψη πρόσθετων μέτρων από την ελληνική Κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφορικά με τα οικονομικά της χώρας μας, η Κομισιόν, προβλέπει μειώσεις του ΑΕΠ ως και 0,7% για το 2016, ενώ παράλληλα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, το 2017 πρόκειται να αποτελέσει έτος ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία, κάνοντας λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,7%.

Αξίζει να σημειωθεί παρ’όλα αυτά, πως απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου να ανακάμψει η οικονομία της Ελλάδας, παραμένει η εφαρμογή των συμφωνηθέντων  μεταρρυθμίσεων στα πλαίσια του ελληνικού οικονομικού προγράμματος.

Στη σχετική έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει χαρακτηριστικά, ως προς την πορεία της ελληνικής οικονομίας πως “στο β’ εξάμηνο του 2016, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να ενισχυθεί με την υποστήριξη της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης, τον αναμενόμενο περιορισμό των capital controls και την συμμόρφωση με τους όρους του νέου χρηματοδοτικού προγράμματος στήριξης από τον ESM“.

Χαρακτηριστικές σε σχέση με τις υποχρεώσεις, που πρέπει να τηρηθούν από την Ελλάδα, είναι και οι δηλώσεις του αρμόδιου Επιτρόπου της Κομισιόν, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος απαντώντας στην ελληνική πλευρά που κατηγορεί την Κομισιόν για καθυστερήσεις, γύρω από την ολοκλήρωση των διαδικασιών αξιολόγησης του ελληνικού οικονομικού προγράμματος : “Θα συνεχίζουμε να ζητάμε μια γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά αυτό είναι ευθύνη και των δύο πλευρών. Ελπίζω να ολοκληρωθεί όσο το δυνατό συντομότερα η αξιολόγηση. Αυτή είναι η επιθυμία της Κομισιόν και την έχω εκφράσει στον πρωθυπουργό”.

Διαβάστε τη σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εδώ

Την ίδια στιγμή στέλεχος του ελληνικού οικονομικού επιτελείου, δήλωσε σε σχέση με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία υποστηρίζει, πως θα πρέπει να εφαρμοστούν από την ελληνική Κυβέρνηση επιπλέον μέτρα για το 2016 και το 2017, πως δε γνωρίζει κάτι και πως δεν έχει ενημερωθεί σχετικά με αυτήν.

Τέλος σχετικά με την πορεία των επενδύσεων στην Ελλάδα, η Κομισίον σημειώνει: “Οι επενδύσεις επίσης θα επωφελούνταν από την πετυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την επανενεργοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Η σταθερή εφαρμογή των δομικών μεταρρυθμίσεων θα ισχυροποιήσουν σταδιακά τα οικονομικά θεμελιώδη στοιχεία, τις επενδύσεις και τη ζήτηση”.