Απαλλαγή απ’ τον ΕΝΦΙΑ έως το 2018 για τους σεισμόπληκτους κατοίκους της Λέσβου και της Κω, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. 

Η απαλλαγή θα ισχύσει μόνο για τις κατοικίες που βρίσκονται στα δύο νησιά και έχουν διαπιστωμένες ζημιές από τους σεισμούς. Το μέτρο αυτό έχει ως στόχο την ανακούφιση των πληγέντων στις δύο περιοχές που έζησαν τους φονικούς σεισμούς.

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται και ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η απαλλαγή καθώς και ποιοι τον δικαιούνται.

Ειδικότερα διευκρίζεται ότι εάν κάποιος έχει ένα εξοχικό στην Κω και αυτό έχει πάθει ζημιά – ανεξάρτητα από την έκτασή της – θα απαλλαγεί από τον ΕΝΦΙΑ για το σπίτι αυτό στην Κω και όχι απ΄ τον ΕΝΦΙΑ για την μόνιμη κατοικία τους. Μαζί με το οίκημα που έχει πάθει ζημιά απαλλάσσεται και το οικόπεδο. Αντίθετα δεν προβλέπεται απαλλαγή μόνο οικοπέδου απ’ τον ΕΝΦΙΑ .

Για τους μόνιμους κατοίκους η απαλλαγή απ’ τον ΕΝΦΙΑ θα ισχύσει μόνο για το σπίτι τους που έχει πάθει ζημιά.

Σημειώνεται ότι η απαλλαγή αφορά όλα τα σπίτια που έχουν διαπιστωμένες ζημιές στα δύο αυτά νησιά και όχι μόνο την πρώτη κατοικία.

Ανεξάρτητα απ’ το μέγεθος της ζημιάς βασική προϋπόθεση για την απαλλαγή απ’ τον ΕΝΦΙΑ, είναι να υπάρχει βεβαίωση απ’ την Επιτροπή μηχανικών ότι το οίκημα έχει υποστεί ζημιά.