Όπως σου έχουμε ήδη πει, η ευγνωμοσύνη συμβάλλει στην καλή υγεία. Υπάρχουν πολλά ψυχολογικά οφέλη που μας προσφέρει. Αρχικά, σου φτιάχνει τη διάθεση, όσο down κι αν είσαι και ενισχύει τη σχέση σου με τους άλλους.

Όταν αισθάνεσαι ευγνωμοσύνη προς ένα άλλο πρόσωπο, αισθάνεσαι παράλληλα και εκτίμηση για το άτομο που έχει κάνει κάτι σημαντικό για εσένα και έτσι προσπαθείς να σκεφτείς άλλα πράγματα που θα μπορούσες να κάνεις εσύ για εκείνον, κάτι σαν ανταπόδοση. Ακόμα κι όταν ο άλλος, δε καταφέρνει τα φτάσει στο αποτέλεσμα που ήθελε εξ’ αρχής, εσύ τον ευχαριστείς και αισθάνεσαι ευγνωμοσύνη μόνο και μόνο που προσφέρθηκε να σε βοηθήσει. Γιατί, η κίνηση είναι αυτή που μετράει!
Και δεν είναι ανάγκη, αυτό το άτομο να είναι φίλος ή γνωστός σου. Σκέψου, για παράδειγμα, ότι έχεις ένα πρόβλημα με το αυτοκίνητο σου, να πρέπει να αλλάξεις λάστιχο ας πούμε, που εσύ δεν έχεις ιδέα και ένας από τους διερχόμενους οδηγούς σταματά για να σε βοηθήσει. Αυτό δεν θα το έκαναν όλοι! Για την ακρίβεια, ελάχιστοι! Κάπως έτσι, εσύ αισθάνεσαι ευγνωμοσύνη για τον οδηγό που θυσίασε το χρόνο του για να σε βοηθήσει, ενώ όλοι οι υπόλοιποι οδηγοί κόρναραν και σε έβριζαν που είχες σταματήσει στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης με αλάρμ.

Όμως, τι είναι αυτό που σε κάνει να νιώθεις ευγνωμοσύνη; Μία νέα έρευνα φέρνει στο φως την απάντηση.
Η έρευνα είχε θέμα την Προσωπικότητα και τη Κοινωνική ψυχολογία και διεξήχθη από τους Michael MacKenzie, Kathleen Vohs, και Roy Baumeisterτον, το Νοέμβριο του 2014, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι πεποιθήσεις των ανθρώπων με ελεύθερη βούληση μπορούν να επηρεάσουν την αντίληψη του κόστους, το οποίο μπορεί με τη σειρά του να επηρεάσει το αίσθημα της ευγνωμοσύνης.

Αν πιστεύεις ότι οι άνθρωποι έχουν ελεύθερη βούληση, τότε πιστεύεις κι ότι οι ενέργειες τους είναι εκ προθέσεως. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν τις πεποιθήσεις των ανθρώπων με ελεύθερη βούληση και την τάση τους να αισθάνονται ευγνωμοσύνη. Το συμπέρασμα; Όσο περισσότερο, οι άνθρωποι πίστευαν στην ελεύθερη βούληση, τόσο περισσότερο έτειναν να αισθάνονται και ευγνωμοσύνη στη ζωή τους.

Για να αισθανθείς ευγνωμοσύνη, θα πρέπει να πιστεύεις ότι το πρόσωπο που έχει κάνει κάτι για σένα, πραγματικά ήθελε και το έκανε για να σε βοηθήσει, αφού ένας βασικός παράγοντας που επηρεάζει το συναίσθημα ότι κάποιος θέλει να σε βοηθήσει είναι το αν έχει ελεύθερη βούληση.