Έχεις αναρωτηθεί ποτέ «τί είναι αυτό που μας ενώνει » με ορισμένα άτομα στη ζωή μας;  Άτομα έρχονται και φεύγουν από τις ζωές μας, όμως τις περισσότερες φορές ακόμα και με αυτά που φεύγουν κάτι μας ενώνει. Τι είναι όμως τελικά;

Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο. Δεν υπάρχει μια απάντηση που να ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις. Η απάντηση διαφέρει αναλόγως με το άτομο και τη σχέση που είχαμε μαζί του. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάτι μας ενώνει! Αλλιώς είναι σαν να μην πέρασαν ποτέ από τη ζωή μας. Εκεί βρίσκεται και η μαγεία νομίζω της γνωριμίας με διαφορετικά άτομα: ότι κάθε φορά παίρνεις κάτι ξεχωριστό και έχεις μοναδικές εμπειρίες μαζί τους.

Από τη φίλη σου στο δημοτικό και τον πρώτο σου έρωτα, μέχρι την κοπέλα που κάνατε παρέα για ένα μήνα όσο ήσουν Erasmus. Όλες αυτές οι σχέσεις μέσα στη ζωή του ίδιου ατόμου, όλες όμως διαφορετικές μεταξύ τους. Τι συμβαίνει όμως όταν ορισμένες σχέσεις σταματάνε και χάνεσαι τελείως με τον άλλον; Τότε σε ενώνει ακόμα κάτι μαζί του; Ναι! Σε ενώνει και πάντα θα σε ενώνει. Η έστω και μικρή εμπειρία της σχέσης σας. Τα πράγματα που περάσατε μαζί. Οι κουβέντες σας, οι βλακείες σας, τα ταξίδια σας, ολόκληρη η επαφή σας.

Υπάρχουν φυσικά και σχέσεις που σε απογοήτευσαν και δεν θέλεις να θυμάσαι. Όμως ακόμα και με εκείνα τα άτομα που δεν σου φέρθηκαν σωστά, που δεν σε στήριξαν και μερικές φορές ίσως σου συμπεριφέρθηκαν χειρότερα από τον καθένα, ακόμα και με αυτά τα άτομα πάντα κάτι θα σε ενώνει.

Μην μετανιώνεις για κανέναν που πέρασε από τη ζωή σου. Πέρασε και κάτι σου έμαθε. Ίσως το έκανε με τον πιο σκληρό τρόπο, όμως και πάλι κάτι σου έμαθε. Κάτι το οποίο ίσως με το πέρασμα του χρόνου το ξεχάσεις, αλλά υποσυνείδητα θα σε έχει επηρεάσει λιγότερο ή περισσότερο, αναλόγως με την περίπτωση.

Ειδικά όμως με τα άτομα που έμειναν για πολύ καιρό στη ζωή σου και σε επηρέασαν βαθιά, πάντα κάτι θα σε ενώνει και θα το θυμάσαι με νοσταλγία. Η κολλητή σου που χαθήκατε επειδή πήγε Αμερική, η μεγαλύτερή σου σχέση που σου έμαθε πώς είναι να είσαι αφοσιωμένος ολοκληρωτικά σε έναν άνθρωπο και να σκέφτεσαι το καλό του συχνά πιο πολύ και από το δικό σου, η φίλη σου από τη δουλειά που σε στήριξε σε μια πολύ δύσκολη φάση της ζωής σου. Όλα αυτά τα άτομα σε καθορίζουν και τους χρωστάς αυτό που είσαι σήμερα. Κανείς μας δεν θα ήταν αυτό που είναι, εάν δεν είχαν περάσει συγκεκριμένα άτομα από τη ζωή του.

Αυτό είναι τελικά αυτό που μας ενώνει. Οι καλές και κακές εμπειρίες που επειδή δεν έχει εφευρεθεί ακόμα η μηχανή του χρόνου, θα είναι πάντα εκεί και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να σβηστούν, ακόμα κι αν μερικές φορές θα το θέλαμε.

Γι’ αυτό σταμάτα να αναρωτιέσαι αν είχε νόημα που γνώρισες μερικά άτομα στη ζωή σου κι αν έτσι όπως μπήκαν τόσο εύκολα βγήκαν χωρίς να αφήσουν τίποτα. Γιατί όλοι πάντα κάτι αφήνουν. Όσο επιφανειακή κι αν είναι μια σχέση, είναι τόσο ξεχωριστή όσο τα δαχτυλικά αποτυπώματα.

Όλες σου εμπειρίες θα είναι πάντα εκεί να σου υπενθυμίζουν το πώς έπλασες το χαρακτήρα που έχεις. Δεν θα ήσουν το ίδιο άτομο χωρίς αυτές τις εμπειρίες. Σίγουρα κάπου θα διέφερες. Ας μην μετανιώνουμε λοιπόν για κανέναν που πέρασε από τη ζωή μας, και ας νιώσουμε ευγνώμονες για άτομα που έχουμε ακόμα στη ζωή μας και γεμίζουν χαρά την κάθε μας μέρα.