Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες για την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία. Να τονισθεί πως το βράδυ της Κυριακής για πρώτη φορά μετά το 1934 ιμάμης ανάγνωσε εντός του ναού της Αγίας Σοφίας, στίχους του Κορανίου.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του «sahur» (πρωινή προσευχή και γεύμα πριν από την έναρξη της νηστείας) και το παρών έδωσε ο γενικός γραμματέας θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας, ο οποίος δήλωσε πως είναι περήφανος.

Να τονίσουμε πως για ημέρες του Ραμαζανιού, το οποίο ξεκινάει στις 6 Ιουνίου και θα έχει διάρκεια έως τις 5 Ιουλίου, η Αγία Σοφία θα μετατραπεί σε μουσουλμανικό τέμενος και έτσι κάθε ημέρα καθημερινά θα αναγιγνώσκεται το Κοράνι μέσα στον ναό.

Αντιδράσεις για την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία:

Νέα Δημοκρατία:

«Να προβεί άμεσα στις δέουσες ενέργειες και να αφήσει στην άκρη τους άσκοπους λεονταρισμούς δια των κύκλων του υπουργείου του» κάλεσαν την Κυριακή τον υπουργό Εξωτερικών με κοινή ανακοίνωση οι υπεύθυνοι Εξωτερικών της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη και Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Και τόνισαν «το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό για να αντιμετωπίζεται από το υπουργείο Εξωτερικών μέσω της τακτικής “δεν δυσαρεστώ κανέναν, τους έχω όλους ικανοποιημένους»,

Ενώ επίσης η Αξιωματική Αντιπολίτευση σχολίασε: «Η απόφαση των τουρκικών Αρχών για προγραμματισμό ανάγνωσης του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας για τον επόμενο μήνα, την μετατρέπει ουσιαστικά σε τζαμί για πρώτη φορά μετά από 80 χρόνια. Αποτελεί ενέργεια προκλητική, ακατανόητη και δείγμα έλλειψης σεβασμού έναντι των ορθοδόξων χριστιανών ανά την υφήλιο και δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας».

Ποτάμι:

Το Ποτάμι εξέφρασε τη θλίψη του και τον έντονο προβληματισμό του αναφέροντας σε ανακοίνωση του: «Αποτελεί προσβολή του πολιτισμού και της ιστορίας η είδηση, που μεταδόθηκε πρόσφατα από την κρατική τηλεόραση της Τουρκίας (TRT), ότι θα γίνεται καθημερινά -κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού- η ανάγνωση του Κορανίου στον κορυφαίο αυτό μνημειακό χώρο της Κωνσταντινούπολης απέναντι ακριβώς από τον οποίο βρίσκεται το μεγάλο Τέμενος Σουλτάν Αχμέτ».

Παράλληλα, το Ποτάμι ζητά από την ελληνική Κυβέρνηση «να προβεί επίσημα σε όλες τις απαραίτητες παραστάσεις, τόσο προς την τουρκική όσο και προς άλλες πρωτεύουσες αλλά και προς τους αρμόδιους Διεθνείς Οργανισμούς, προκειμένου να προκαλέσει την ευαισθησία τους για τη βαρύτητα των τουρκικών αποφάσεων».

Και επίσης απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση της Άγκυρας «να μη λησμονεί ότι η Αγία Σοφία έχει καταχωρηθεί από την Ουνέσκο στον κατάλογο των θησαυρών της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».