Ενώ συνεχίζει τις κρίσιμες συναντήσεις με τους Θεσμούς η ελληνική Κυβέρνηση, στα πλαίσια της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, οι διαπραγματεύσεις φαίνεται να μετατρέπονται σε θρίλερ για γερά νεύρα.

Συγκεκριμένα, το πρωί της Τρίτης ξεκίνησαν οι κρίσιμες συναντήσεις μεταξύ της ελληνικής Κυβέρνησης και των εκπροσώπων των δανειστών, ενώ πριν λίγο ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος των συζητήσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος μαζί με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, δήλωναν νωρίτερα προετοιμασμένοι προκειμένου να τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων,  τα «καυτά» θέματα της Συμφωνίας του Αυγούστου,  τα οποία παραμένουν ανοιχτά κι αποτελούν σημεία κλειδιά προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της αξιολόγησης του ελληνικού οικονομικού προγράμματος.

Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, έπειτα από την ολοκλήρωση των σημερινών επαφών με τους εκπροσώπους των δανειστών, έκανε λόγο για “σκληρή διαπραγμάτευση, η οποία θα συνεχιστεί και η τελική κατάληξη, θα είναι προς το συμφέρον της χώρας”.  Ο ίδιος ωστόσο επεσήμανε, πως η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σ’ ένα “κλίμα δημιουργικών συζητήσεων, με θέματα τα οποία είναι γνωστά και τα τα οποία πάντα τίθενται από τους θεσμούς”.

Ένα από τα βασικά σημεία της διαφωνίας των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών, είναι το γεγονός ότι οι επικεφαλής των Θεσμών, απέρριψαν την ελληνική πρόταση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5%, ενώ σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες, συνεχίζονται οι συζητήσεις και γύρω από το ζήτημα των εισοδηματικών κριτηρίων και των χρόνων εργασίας, για την τελική διαμόρφωση των συντάξεων.

Αξίζει να σημειωθεί ακόμα, πως οι δανειστές, σχετικά με τη διαμόρφωση των ειδικών μισθολογίων, ουσιαστικά ζήτησαν από την ελληνική πλευρά ένα εναλλακτικό σενάριο, βάζοντας φρένο σε τουλάχιστον 15.000 προσλήψεις, που σχεδιάζονται να πραγματοποιηθούν στο Δημόσιο, εντός του 2016.

Σημειώνεται πως ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, έπειτα από την ολοκλήρωση των πρώτων συζητήσεων σχετικά με τα δημοσιονομικά στοιχεία που παρέθεσε και αναφορικά  με τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις της Κυβέρνησης, τόνισε, πως οι Ευρωπαίοι εκπρόσωποι των Θεσμών, δεν κράτησαν ιδιαίτερα σκληρή στάση και δεν ζήτησαν μειώσεις στις συντάξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι εκπρόσωποι των Θεσμών, απαιτούν από την ελληνική  Κυβέρνηση, να ανοίξει τα χαρτιά της για τις αλλαγές στη φορολογία και στο Ασφαλιστικό.

Τι αναμένεται να παραδώσει στο κουαρτέτο σήμερα η Κυβέρνηση;

  1. Το σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος.
  2. Τα στοιχεία τα οποία αναφέρονται στις αλλαγές στις συντάξεις με στόχο να εξοικονομηθούν τα 1,8 δισ. ευρώ.
  3. Τις προτάσεις της αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια.

Την Παρασκευή η διαδικασία θα διακοπεί και θα συνεχιστεί στις 15 Φεβρουαρίου.

Αξίζει να αναφερθεί πως οι ελληνικές προτάσεις για τα κόκκινα δάνεια, αφορούν τους μεγάλους οφειλέτες σε Δημόσιο και τράπεζες, την τροποποίηση του νόμου Δένδια, σχετικά τα επιχειρηματικά δάνεια, αλλά και τον κανονισμό για την μεταβίβαση των κόκκινων δανείων μικρομεσαίων, στεγαστικών και επιχειρηματικών σε ξένα funds.

Κατρούγκαλος: Δεν θα υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια για την κύρια σύνταξη

Μιλώντας στον Ενικό το βράδυ της Δευτέρας, ο υπουργός Εργασίας τόνισε πως «η πρόταση της κυβέρνησης είναι για εθνική σύνταξη ύψους 384 ευρώ χωρίς εισοδηματικά κριτήρια με 15 έτη ασφάλισης, με το ποσό αυτό να αποτελεί βάση της σύνταξης».

Είπε πως δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις κι ότι σκοπός είναι να μην μειωθούν ούτε και οι επικουρικές, όμως υπάρχει ανάγκη για περιορισμό της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Θέλουμε να μοιράσουμε τη μικρότερη αυτή πίτα με δικαιότερο τρόπο. Το σχέδιο για το ασφαλιστικό είναι δικό μας και όχι μεταφρασμένο από τους Θεσμούς

Για τους αγρότες υπογράμμισε ότι «η Κυβέρνηση δεν εφαρμόζει τα ίδια με τους υπόλοιπους ασφαλισμένους αναγνωρίζοντας ότι δεν αποτελούν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Όμως πρέπει κι εκείνοι να πληρώνουν φόρους, όπως όλοι οι Έλληνες. Τα 10 ευρώ παραπάνω δεν θα είναι καταστροφή για τους αγρότες. Το 88% των αγροτών δηλώνουν εισόδημα κάτω των 2.500 ευρώ, επομένως θα πάνε στη χαμηλότερη ασφαλιστική κλίμακα, άρα θα πληρώνουν ασφάλιστρα για εισόδημα 468 ευρώ».

Τέλος, για το Μνημόνιο, ο υπουργός Εργασίας, σημείωσε πως «δεν είναι δική μας πολιτική, συμβιβασμός ήταν. Ρίξαμε στο τραπέζι το δημοψήφισμα ως ατομική βόμβα και μας απάντησαν με το κλείσιμο των τραπεζών» πρόσθεσε και τόνισε εν συνεχεία, ότι «δεν είμαστε μνημονιακή κυβέρνηση, αλλά θα υπηρετήσουμε το μνημόνιο που υπογράψαμε».