Την άποψη ότι το ΔΝΤ δεν βλέπει με αρνητικό μάτι τον ακατάσχετο λογαριασμό και το «πάγωμα» των ασφαλιστικών εισφορών, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης σε συνέντευξή του στον Real FM λίγη ώρα μετά τη συνάντηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων με την Ντέλια Βελκουλέσκου, επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου στην Ελλάδα.

Ο κ. Κορκίδης επισήμανε πως «εμείς αυτό που κάναμε είναι να απεικονίσουμε την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας σε 12 πίνακες με οικονομικά στοιχεία, τα οποία δεν μπορούν να αμφισβητηθούν και μάλιστα με συγκριτικά στοιχεία από το 2008 μέχρι το 2016».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «καταφέραμε να πείσουμε το ΔΝΤ πόσο απαραίτητος είναι ο ακατάσχετος λογαριασμός για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και το «πάγωμα» των ασφαλιστικών εισφορών για τους οφειλέτες στον ΟΑΕΕ. Το ΔΝΤ ενδιαφέρθηκε πάρα πολύ και μας ζήτησε περαιτέρω στοιχεία αλλά και σενάρια που θα αποδεικνύουν ότι η εφαρμογή αυτών των δύο μέτρων θα κρατήσει ζωντανές τις επιχειρήσεις και θα αυξήσουν και τα έσοδα προς το Δημόσιο, κάτι το οποίο νομίζω ότι έχουμε ήδη επιβεβαιώσει».

Θα στείλουμε τα στοιχεία αυτά εντός της ημέρας στα γραφεία του ΔΝΤ στην Αθήνα, ώστε να εξεταστούν περαιτέρω. Για ένα τέταρτο μετά το τέλος της συνάντησης, δέχθηκα διάφορες ερωτήσεις πάνω σε αυτά τα δύο θέματα

Τι δήλωσε ο Β. Κορκίδης στο iPop.gr μετά τη συνάντηση με την Ντ. Βελκουλέσκου;

«Στο ερώτημα τι πήγε λάθος με το ελληνικό πρόγραμμα η ΕΣΕΕ επεσήμανε ότι τα μέτρα αυστηρής λιτότητας της τελευταίας 6ετίας είχαν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στους περισσότερους τομείς της ελληνικής οικονομίας αλλά και στη συγκρότηση της ελληνικής κοινωνίας. Χιλιάδες επιχειρήσεις έκλεισαν (περισσότερες από 250.000 σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ), η ανεργία υπερτριπλασιάστηκε, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε σωρευτικά από το 2008 κατά 27,3%, το χρέος εκτοξεύτηκε (328,3 δισ. ευρώ), το τραπεζικό σύστημα έφτασε στα όρια της κατάρρευσης» επισήμανε.

Όπως συγκεκριμένα πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Β. Κορκίδης αναφερόμενος στο πρόγραμμα «δεν έλαβε υπόψη ούτε τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής οικονομίας ούτε τις ιδιομορφίες του ελληνικού μοντέλου ανάπτυξης και της ελληνικής κοινωνικής δομής εν γένει».

Ο Βασίλης Κορκίδης εστίασε στο ζητούμενο για την ΕΣΕΕ το οποίο, όπως τόνισε «είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα».