Την αισιοδοξία του σχετικά με το ελληνικό χρέος αλλά και με το άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης εξέφρασε μέσω συνέντευξης του το Σάββατο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έκανε λόγο για θετικές εξελίξεις και δήλωσε πως «το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται σε τροχιά συγκλίσεων».

Σε συνέντευξη του η οποία δημοσιεύθηκε το Σάββατο από την εφημερίδα «Επένδυση» ο Δ. Τζανακόπουλος τόνισε, πως «η Κυβέρνηση εργάζεται εντατικά προκειμένου να υπάρξει ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν» και πρόσθεσε:

Όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός, είναι εφικτός στόχος να επιτευχθεί το Staff Level Agreement μέχρι τις 20 Μαρτίου, που είναι προγραμματισμένο το επόμενο Eurogroup

Στη συνέχεια, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ξεδίπλωσε τον κυβερνητικό σχεδιασμό για το εν λόγω θέμα λέγοντας «αυτό ωστόσο αποτελεί το πρώτο σκέλος της συνολικής συμφωνίας την οποία επιδιώκουν όλες οι πλευρές, αφού θα πρέπει στη συνέχεια να προσδιοριστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, που θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος, ώστε να υπάρχουν οι προϋποθέσεις ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα QE» και εξήγησε: «Αυτή είναι μια διαδικασία που, όπως καταλαβαίνετε, παίρνει χρόνο, ωστόσο σύντομα θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις και στο μέτωπο του χρέους. Εκτιμώ δηλαδή ότι έχουμε μπει σε μια τροχιά συγκλίσεων μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων στο ελληνικό πρόγραμμα».

Για τα μέτρα και τα αντίμετρα:

Για ακόμα μια φορά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος εστίασε στα μέτρα αλλά και τα αντίμετρα για τα οποία και τόνισε:

Τόσο οι επιβαρύνσεις όσο και οι ισοβαρείς ελαφρύνσεις της συμφωνίας, θα ψηφιστούν ταυτόχρονα και η εφαρμογή τους θα αφορά το διάστημα μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, δηλαδή από το 2019

Επίσης, διαβεβαίωσε, πως «δεν τίθεται κανένα θέμα εφαρμογής μέτρων από το 2018, όπως κυκλοφόρησε σε σχετικά δημοσιεύματα τις προηγούμενες μέρες, βασισμένα σε ψευδείς διαρροές».

Ο υπουργός Επικρατείας Δ. Τζανακόπουλος μεταξύ των υπολοίπων υπογράμμισε, πως «η κυβερνητική πλειοψηφία αριθμεί 153 βουλευτές, είναι αρραγής και θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων όταν έρθει η συνολική συμφωνία στη Βουλή. Τα σενάρια περί δήθεν αυξημένης πλειοψηφίας στη Βουλή, τα οποία ανά τακτά χρονικά διαστήματα “διαρρέει” η ΝΔ για να καταφέρει στη συνέχεια να αρθρώσει αντιπολιτευτικό λόγο δεν μας αφορούν. Επομένως, αυτό είναι ένα ερώτημα που θα πρέπει να απασχολεί τον κ. Μητσοτάκη και τη στάση που θα κρατήσει η Νέα Δημοκρατία».

Πυρά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Και από αυτή τη συνέντευξη του Δημήτρη Τζανακόπουλου δεν έλειψε η επίθεση κατά του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

«Ο κ. Μητσοτάκης πόνταρε τα πάντα στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης και έφτασε μέχρι το Βερολίνο για να υποβάλλει διαπιστευτήρια υποταγής, θα πρέπει τώρα να συμβιβαστεί με την πραγματικότητα και αποφασίσει τι θα κάνει η ΝΔ. Θα στηρίξει κοινοβουλευτικά μία συμφωνία με θετικό πρόσημο, η οποία θα περιλαμβάνει εκτός από τις περιοριστικές διαρθρωτικές αλλαγές και σημαντικά μέτρα ελάφρυνσης της κοινωνικής πλειοψηφίας ή θα επιβεβαιώσει το στρατηγικό το αδιέξοδο, καταψηφίζοντας μία συμφωνία σαφώς καλύτερη από αυτήν που μας ζητούσε να υπογράψουμε;» δήλωσε και συμπλήρωσε:

Η Κυβέρνηση αγωνίζεται για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ώστε να επανέλθει η ευρωπαϊκή κανονικότητα στην αγορά εργασίας, την (ίδια) ώρα ακραίοι κύκλοι των δανειστών αλλά δυστυχώς και η ΝΔ θέλουν την Ελλάδα Ειδική Οικονομική Ζώνη

Αναφερόμενος στη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ ο Δ. Τζανακόπουλος εκτίμησε πως «βασίζεται στην ειλικρίνεια και ξεκίνησε τον Γενάρη του 2015 έχει δοκιμαστεί, συνεχίζει να δοκιμάζεται κάθε μέρα και προχωρά απρόσκοπτα. Προφανώς ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ εκκινούν από διακριτές πολιτικές αφετηρίες, ωστόσο έχουν συνισταμένη τον αγώνα κατά της διαπλοκής που έφτασε τη χώρα στα σημερινά δεινά».

Τέλος απάντηση σε ερώτησε σχετική με τον αν θα μπορούσαν ΠΑΣΟΚ -Δημοκρατική Συμπαράταξη να αποτελέσουν δυνάμει κυβερνητικό εταίρο, και διευκρίνισε «η χρονική συγκυρία για μία τέτοια συζήτηση είναι άστοχη. Πρέπει πρώτα το ΠΑΣΟΚ, όπως επιχειρηματολογεί, να πάρει διαζύγιο από τις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού και να στραφεί στις ρίζες του και τις προοδευτικές δυνάμεις. Αλλά εκτός αυτού, μια συνεργασία θα προϋπέθετε τη σύγκρουση του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο με πρόσωπα, αλλά με τα δίκτυα διαπλοκής και τους εκπροσώπους τους εντός του κόμματος. Θα προϋπέθετε μια ριζική στροφή του ΠΑΣΟΚ. Μέχρι στιγμής η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση».

Διαβάστε επίσης:

Τζανακόπουλος: Plan B δεν υπάρχει- Ο στόχος της Κυβέρνησης είναι ξεκάθαρος-Video