Σίγουρα έχεις ακούσει κι εσύ ηχογραφημένη τη φωνή σου και έχεις πάθει σοκ από το πώς ακούγεται. Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με αυτό. Υπάρχει όμως επιστημονική εξήγηση στο γιατί θες να κλείσεις τα αυτιά σου κάθε φορά που ακούς τη φωνή σου.

Όλα εξηγούνται από τον τρόπο που το αυτί σου καταχωρεί τον ήχο. Το αυτί αποτελείται από το εξωτερικό μέρος, το μεσαίο και το εσωτερικό μέρος. Έτσι όταν ακούς κάτι ο ήχος ταξιδεύει μέσα σε αυτά τα μέρη του αυτιού σου.

Ο ήχος προέρχεται είτε από κάτι εξωτερικό, όπως όταν ηχογραφείς και ακούς τη φωνή σου, είτε από κάτι εσωτερικό, όπως όταν συνομιλείς με τον εαυτό σου σιωπηλά.

Όταν, λοιπόν, εσύ ακούς την ηχογράφηση ο ήχος που προέρχεται από το εσωτερικό, δηλαδή εκείνος που θεωρείς φυσιολογικό για τη φωνή σου, εξαλείφεται και ακούς μόνο τη φωνή σου όπως την ακούν και οι άλλοι.

Όμως γιατί απεχθάνεσαι τόσο πολύ τον τρόπο που ακούγεται η φωνή σου;

Οι επιστήμονες λένε ότι είναι πολύ απλό: επειδή σου φαίνεται σαν κάτι πολύ ξένο. Όμως στην πραγματικότητα αυτή είναι η φωνή σου που βγαίνει προς τα έξω. Την εσωτερική φωνή σου την ακούς μόνο εσύ.