«Πιστεύουμε στην αποκέντρωση και αυτό γίνεται με διάφορους τρόπους. Εμείς λέμε ο ΕΝΦΙΑ να είναι στους δήμους και αντί για άλλη επιχορήγηση να παίρνει από εκεί τα χρήματα για να κάνει έργα» τόνισε στην έναρξη της συνέντευξης του συνέντευξη Τύπου του στην ΔΕΘ ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης και συμπλήρωσε: «Μιλάμε για ενίσχυση δήμων και έναν περιφερειακό ρόλο γα συντονισμό».

Το κράτος δεν δούλευε σωστά και ο κορμός είναι δυνατός δήμος, αποκεντρωμένη εξουσία.

Για τα κυβερνητικά σχήματα:

«’Eχω καταγγείλει και τα δύο μοντέλα διακυβέρνησης του κράτους (Σαμαρά- Βενιζέλου- Κουβέλη) και ήταν ένα αναγκαστικό σύστημα στη λογική του πως θα μοιράσουμε την εξουσία. Εμείς θεωρούμε ότι τις εξουσίες δεν τις μοιράζονται κομματικά. Δεν μας εκφράζει όμως ούτε το μοντέλο Τσίπρα-Καμμένου

Η χώρα δεν θα αλλάξει με αυτούς τους τρόπους. Χρειάζεται ένα δυνατό τιμονιέρη και μία αποφασιστική ομάδα που θα βασίζεται σ΄ ένα σχέδιο.

Εμείς την επόμενη μέρα των εκλογών λέμε ότι μαζεύονται οι πολιτικοί αρχηγοί που μπορούν να συνεργαστούν όχι για την κυβέρνηση αλλά για την σωτηρία της χώρας και σε δεύτερο στάδιο να δουν ποιοι από αυτούς μπορούν να συγκροτήσουν κυβέρνηση σε βάση κοινού προγράμματος και κοινής αρχής.

Μία κυβέρνηση που δεν θα είναι κυρίως υπουργοί από το παρελθόν.

Μην θεωρείτε βέβαιη την συμμετοχή μας στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα.

«Εμείς για να συμμετέχουμε σε μία κυβέρνηση βάζουμε πρώτο όρο να μην μπουν στην κυβέρνηση οι ανεπάγγελτοι της πολιτικής» τόνισε ο κ. Θεοδωράκης.

Στην συνέχεια υποστήριξε: «Έχουμε ακόμα 9 μέρες για τις εκλογές και κάθε μέρα θα εμφανίζει -όπως ήδη κάνει- άλλη στάση. Η αυτοδυναμία είναι κάτι που απορρίπτει ο ελληνικός λαός. Μεγάλη προτεραιότητα των κομμάτων εξουσάς βεβαίως είναι να μοιράσουν τις καρέκλες στους πολύ πιστούς τους. Αυτό ο λαός δεν θα το επιτρέψει».

Για τον Τσίπρα:

Ο τσίπρας φάνηκε ότι την ισχυρή δύναμη που του έδωσε ο λαός την πέταξε στα σκουπίδια. Αυτό φαίνεται από το κυβερνητικό του σχήμα, έχασε την πλειοψηφία του κόμματος του μέσα σε 7 μήνες. Είναι σενάριο αστειότητας ότι ο λαός θα τον αφήσει να επαναλάβει αυτή τη στάση.

Ο κόσμος έχει πολλούς λόγους να μας ψηφίσει αλλά, κυρίως να χαλάσει το σχήμα των παλιών κομμάτων. Εμείς λέμε ότι είμαστε το καινούριο και το νέο σε σχέση με τις ιδέες και το μυαλό που κουβαλάμε. Ο κ. Τσίπρας ήρθε στην κυβέρνηση και έβαλε παντού κομματικά του στελέχη, ακολούθησε το παλιό. Να σας πω πιο είναι το καινούριο που έκανε το Ποτάμι; Έφτιαξε ένα ψηφοδέλτιο επικρατείας που είναι τιμή για το πολιτικό σύστημα της χώρας.

Ο κίνδυνος είναι να επιστρέψουμε στους ανθρώπους που κυβέρνησης την χώρα και κατέστρεψαν την χώρα, στους ανθρώπους που δοκίμασαν πειραματικά σχέδια και μας χρέωσαν με δις.

Και για να είμαι ειλικρινής, οι ιδέες του ποταμιού δεν είναι νέες είναι οι σωστές ιδέες.

Για το spot:

Ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας στο debate μου είπε: «Δεν πιστεύω να παρεξηγήθηκες με το spot» και του είπα ότι όχι φυσικά είναι καλή διαφήμιση.

Για την επιστροφή στην δραχμή:

Οι ιδέες για τη δραχμή είναι επικίνδυνες. Είναι πολύ επικίνδυνο να θέτεις θέμα εθνικού νομίσματος, την περιθωριοποιείς. Δίνεις χώρο στους πολύ πολύ πλούσιους, σ’ αυτούς που έχουν τα λεφτά στο εξωτερικό. αυτοί που θα υποφέρουν από ένα σενάριο δραχμής είναι ο κόσμος.

Υπήρχε η σκέψη της δραχμής σε κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ. Ότι αν όλα αποτύχουν θα πάμε σε άλλο νόμισμα και θα μας δώσουν χρήματα από Ρωσία- Βενεζουέλα κτλ. Είναι επικίνδυνο αυτό και θα πρέπει ο ελληνικός λαός να αναζητήσει άλλες διεξόδους αλλά να αποφύγει λογικές περιθωριοποίησης.

Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να βοηθήσουν τη χώρα, είναι παλιά κόμματα. Πιστεύουν στους κομματικούς στρατούς. Πιστεύουν ότι το δημόσιο πρέπει να είναι στα δικά τους χέρια και το κάνουν από τα πανεπιστήμια αυτό.

Είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε εναλλακτικά σενάρια για την 21 Σεπτεμβρίου και ελπίζουμε ο ελληνικός λαός να τους ψαλιδίσει, να τους κόψει τα φτερά.

Για την συνεργασία:

Ελπίζουμε πως και στη ΝΔ και στο ΣΥΡΙΖΑ οι λίγοι που έχουν ακόμα τη λογική τους θα είναι σύμμαχοι στο να αλλάξουμε την χώρα από αυτή την κατεύθυνση. Από τη στιγμή που δεν προβλέπεται σήμερα το Ποτάμι να είναι πρώτο κόμμα είμαστε υποχρεωμένοι να συνεργαστούμε.

Για πολιτικές συγγένειες με κόμματα:

Είχαμε σκεφτεί να πάμε με διάφορα βέτο τα οποία όμως είναι ατελέσφορα. Σκεφτήκαμε να βάλουμε βέτο ότι η επόμενη κυβέρνηση δεν μπορεί να περιέχει άεργους. Μετά είπαμε ότι τι θα πουν τα υπόλοιπα κόμματα που η πλειοψηφία τους είναι άεργοι;

Αναβάλαμε βέτο να είναι στη κυβέρνηση μόνο άνθρωποι που έχουν δουλέψει θα ήταν δύσκολη εξίσωση για τα άλλα κόμματα. Γι’ αυτό το αφήσαμε στην άκρη και είπαμε θα προσπαθήσουμε τα υπουργεία να μην πάνε σε άεργους.

Δεν είπαμε ότι όλοι οι παλιοί υπουργοί είναι για πέταμα. Υπάρχουν κάποιοι που πολέμησαν και έκαναν προσπάθειες. Κρίνουμε το σύνολο όμως που ήταν κακό για την χώρα.

εμείς δεν πιστέυουμε στους τεχνοκράτες υπουργούς. ούτε πιστέυουμε στον άνθρωπο με τέσσερα οικονομικά πτυχία.

εμείς πιτεύουμε στους ανθρώπους που ξέρουν πολύ καλά τη δουλειά τους αλλά εχουν πολιτική αντίληψη και ζουν εδώ και βασανίζονται. ανθρώπους πατριώτες με γνώσεις των προβλημάτων και πατάνε γερά στα πόδια τους. εμείς έχουμε πολλούς. θα μπορούσαμε να κάνουμε υπουργικό σχήμα. προφανώς δνε θα κάνουμε μόνοι μας

«Κατηγορήθηκα ότι επιμένω στα πρόσωπα. Θα επιμείνω στα πρόσωπα. θεωρώ ότι οι ρόλοι είναι αδειανοί αν δεν υπάρχουν πρόσωπα να τους υπερασπιστούν» συμπλήρωσε.

«Ο κ. Μεϊμαράκης έχει δώσει καλά δείγματα σχολιαστή. Έχει γρήγορες ατάκες αλλά δεν είναι αρκετό για να γίνει κάποιος Πρωθυπουργός. Η ΝΔ δεν τόλησε να βγάλει πρωθυπουργό. Ο κ. Μεϊμαράκης σχεδόν διορίστηκε. ποια είναι η ηγετική ομάδα της ΝΔ; Ποιος κυβερνάει τη ΝΔ για να ξέρουμε ποιος θα κυβερνήσει την χώρα;

Εμείς έχουμε μόνο 6% και νιώθουμε την ανάγκη να πούμε ποιοι θα είναι οι υπουργοί μας. Ο κ Μεϊμαράκης δεν πρέπει να πει τους δικούς του; Αντίστοιχα και ο κ. Τσίπρας που παθαίνει εκλάμψεις αυτοκριτικής που λέει ότι έκανε λάθος στα πρόσωπα».

Με ποιους θα κυβερνήσει ο κ. Τσίπρας; Θα μας δώσει μία απάντηση;

Και τόνισε: «Είπε ότι έκανε λάθη αλλά δεν έκανε κάτι για να τα αλλάξει. Ποια είναι τα πρόσωπα που φέρνει;».

Ο κ. Θεοδωράκης επισήμανε: «Ο Α. Τσίπρας έδωσε πολλές μάχες, αλλά έδωσε όλες τις λάθος μάχες. Μάλωνε στην Αθήνα 8 μέρες για το σε ποιο ξενοδοχείο θα έρχονταν οι Θεσμοί, αν θα τους λέμε τρόικα ή κουαρτέτο. Και εγώ εκείνη τη μέρα και οι 17 ταπεινοί βουλευτές του Ποταμιού είχαμε μόνο την επιλογή την ψηφίζεις ή πας στην πλευρά που στηρίζει εξόδου από την Ευρώπη».

«Από την αρχή κάναμε παρατηρήσεις» κατήγγειλε και σημείωσε: «Δεν υπάρχει το σχίζω το μνημόνιο. Το είπε και ο Σαμαράς και δεν το έκανε. Το είπε και ο Τσίπρας και δεν το έκανε. Αυτό που κάνεις είναι ότι προτείνεις μία σειρά μέτρων στους δανειστές με λογική. Εμείς το έχουμε ετοιμάσει και θα ζητήσουμε συγκεκριμένες τροποποιήσεις αλλά αυτό θέλει να δουν οι Ευρωπαίοι ότι έχεις σχέδιο για την χώρα».

Οι χαμένοι των μνημονίων είναι οι άνεργοι και οι μικρομεσαίοι.

«Εμείς είπαμε ότι η κυκλική ανεργία που βασίζεται στη λιτότητα και την πτώση της οικονομίας μπορεί να αντιμετωπιστεί με την Ευρώπη. Κάνουμε διάλογο στην Ευρώπη και είναι συμπαραστάτης μας και ο Ολάντ. Δεν μπορούμε να αδιαφορούμε για τους χαμένους των μνημονίων.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς μεσαία τάξη. Υπάρχουν για εμάς μία σειρά από μέτρα για την μικρομεσαία τάξη. έχουμε πει ότι οι μικρές επιχειρήσεις -30 χιλ το όριο- να μην επιβαρύνονται με φόρο. Η συνεισφορά τους άλλωστε είναι μόλις 4%. Έχουμε πει ότι πρέπει να δώσουμε συγκεκριμένα κίνητρα -όχι μόνο αφορολόγητου αλλά χρηματοδότησης- στις νεανικές επιχειρήσεις και νεανική καινοτομία. Γιατί αν δεν το κάνεις όλοι οι καλοί οι αριστούχοι θα φύγουν» σημείωσε.

Εν συνεχεία ο επικεφαλής του Ποταμιού ξεκαθάρισε: «Έχουμε πει ότι οι φόροι θα πρέπει να συνδυάζονται με τα ποσα άτομα απασχολείς. Αν προσλαμβάνεις θα πρέπει να έχιε λιγότερους φόρους. Αυτά δεν γίνονται όμως σαν τραπουλόχαρτα θέλουν σχέδιο και εμείς το έχουμε και ελπίζουμε την κρίσιμη στιγμή ότι θα υπάρξει κάποιος από τα πρώτα κόμματα που θα ακούσουν τις προτάσεις μας».

Για τον Πρωθυπουργό:

Όλα θα εξαρτηθούν από το εκλογικό αποτέλεσμα. Από τη δύναμη του πρώτου κόμματος, από τη διαφορά με το δεύτερο και από το πόσο δυνατό είναι το Ποτάμι. Το πρώτο κόμμα έχει ένα τεράστιο προνόμιο, έχει το μπόνους των 50 εδρών. και θα μπορούσε Σαμαράς και Τσίπρας να το έχουν αλλάξει. Υπήρχε η πλειοψηφία.

Εμείς λοιπόν πρέπει να δουλέψουμε μ’ αυτή τη παραδοχή και κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα δεν γίνεται άρα τη Δευτέρα είναι αυτό που προσέρχεται με τα περισσότερα χαρτιά. Εμείς δεν θέτουμε υπό αμφισβήτηση την πρωτοκαθεδρία της χώρας. Τώρα αν αυτοί δεν νιώθουν ικανοί και θέλουν να κάνει κάποιος άλλος την βρώμικη δουλειά να το συζητήσουμε.

Για την συνεργασία του με Μεϊμαράκη- Τσίπρα:

Με τον Τσίπρα και τον Μεϊμαράκη είχαμε πολύ καλή συνεργασία κάποιες μέρες στη Βουλή. Όταν ο Τσίπρας αποφάσισε ότι είναι με την Ευρώπη και εγώ και ο Μεϊμαράκης τον στηρίξαμε.

Όταν πρέπει να κάνεις ένα πρόγραμμα σωτηρίας της χώρας υπάρχουν προτάσεις όχι προτιμήσεις.

Για την επίσκεψη του στην Θεσσαλονίκη:

Ο λόγος που κατεβαίνω στη Θεσσαλονίκη είναι ότι νιωθω πολύ καλά στη Θεσσαλονίκη. Όταν προχωρώ στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και τα νεανικά στέκια. Υπήρχαν πολλοί 20χρονοι που μου έλεγαν ότι είναι μαζί μου. Δεν κατεβαίνω ούτε για τον φίλο μου τον Μπουτάρη… αλλά για τα νέα παιδιά που θεωρούν το Ποτάμι ως την λύση για την χώρα.

Εκτός από τις Σκουριές υπάρχουν και τα σκουριασμένα μυαλά. Εμείς λέμε ότι δεν πρέπει να παίρνουν οι υπουργοί τις αποφάσεις αλλά το ΣτΕ. Ένας είναι ο λόγος που ο Σκουρλέτης έσπρωξε χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία ήταν για να μπει στο μάτι του Λαφαζάνη.

Εμείς, είμαστε δίπλα στον εργατικό λαό. Προφανώς αν η εταιρεία έχει κάνει παρατυπία και παρανομία πρέπει να τιμωρηθεί. Όταν μία εταιρεία κάνει λάθος δεν κλείνεις την εταιρεία, δεν απολύεις χιλιάδες εργαζομένων.

Για το μετρό της Θεσσαλονίκης:

Όπως όλοι οι πολιτικοί, θα το πω και εγώ, είμαι με το μετρό. Έχει γίνει ανέκδοτο αυτή η ιστορία.

Πρέπει να λήξει αυτό το ανέκδοτο, η Θεσσαλονίκη δικαιούται να έχει μετρό, δεν είναι πόλη δεύτερης μοίρας. Οι πρωθυπουργοί που έρχονται εδώ θα έπρεπε να ζητάνε συγγνώμη για το ότι δεν υπάρχει το μετρό!

Για τις τράπεζες:

Η μεγάλη ζημιά έγινε στην ελληνική οικονομία από το κλείσιμο των τραπεζών. Είναι τεράστια η ζημιά που έγινε. Έχουν πάει πολύ πίσω οι εισαγωγές πρώτων υλών. Σημαίνει πως οι λιγοστές εταιρείες που εξάγουν, τον φθινόπωρο δεν θα μπορούν, γιατί δεν μπορούν να εισάγουν.

Το πακέτο Γιούνκερ των 35 δις και οι ενισχύσει ςτου Ντράγκι είναι κάτι πο μπορεί να συμβεί σύντομα. Πρόσφατα, έμαθα ότι απότα 2 δις του ΕΣΠΑ για την πληροφορική η κυβέρνηση και αυτή και η προηγούμενη είχαν πάρει μόνο τα μισά λεφτά και χάσαμε 1 δις από προγράμματα πληροφορικής και δεν είχαν την λογική να διεκδικήσουν τα λεφτά που δεν έχουμε απορροφήσει απότ ο ΕΣΠΑ να μην τα χάσουμε. Τους τα λέγαμε εμείς όταν έφευγαν με τις βαλίτσες.

Υπάρχουν λεφτά και ειδικά στο ΕΣΠΑ.

Το ΠΟΤΑΜΙ πιστεύει στην αντιγραφή. Βρήκαμε ότι στις χώρες που υπάρχει καινοτόμα νεανική επιχειρηματικότητα υπάρχει ανάπτυξη. Κάποια από αυτά μπορούν αν γίνουν και στην Ελλάδα.

Για τους νέους:

Δημιουργείς χώρους και μέσα στα Πανεπιστήμια όπου παρέες θα μπορέσουν να δοκιμαστούν και να επιτύχουν. Τα παιδιά θα αποτύχουν αλλά από την αποτυχία πας στην επιτυχία. Εμείς αυτό θέλουμε να το περάσουμε στη νεολαία. Να μην πειραματίζονται στο εξωτερικό, να το κάνουν εδώ και από τη στιγμή που είναι οι φοιτητές μας να πειραματίζονται.

Θα έχουμε λάθη αλλά η χώρα θα κερδίσει και σε λίγα χρόνια μετά από μικρή εμπειρία θα έχουμε δημιουργήσει μια νέα γενιά επιχειρηματιών που θέλουμε να πάρει την χώρα στα χέρια της.

Η Ελλάδα πρέπει να είναι η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα των Βαλκανίων. Δεν λέμε να απομονωθούμε από τους γείτονες μας και είμαστε υποχρεωμένοι να δομήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης.

Ο κ. Θεοδώρακης,μάλιστα, επισήμανε τα εξής: Θα πρέπει να ανακτήσει τον ρόλο της αλλά ως δυνατή χώρα. Τα τελευταία χρόνια χάσαμε τους συμμάχους στην Ευρώπη και τη δύναμη μας στα Βαλκάνια.

Αλίμονο αν αυτή η χώρα βασίζεται σε μία λογική σύγκρουσης και γι’ αυτό πήγα στη Κύπρο για να προωθήσω να βρεθεί μία λύση δεν βολεύομαι με ένα τείχος.

Για τον κ. Φλαμπουράρη:

Δεν με ενδιαφέρει η ερμηνεία του κ. Φλαμπουράρη αλλά θα ήταν λογικό η χώρα να κυβερνιέται από ανθρώπους που έχουν δουλέψει. Αν θέλουμε να μιλάμε για μία Ελλάδα αξιοκρατίας αυτοί που πρέπει να βγουν μπροστά είναι αυτοί που έχουν παλέψει όχι εκείνοι που κάποια στιγμή ένα αόρατο χέρι τους έβαλε στην πολιτική σκηνή και σε κάποιο κόμμα.

«Η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα Μεγάλη Ιδέα. Και το Ποτάμι την έχει πει από την πρώτη μέρα που βγήκε. Το Ποτάμι δεν είναι ποτάμι, είναι κίνημα για την εργασία, την παιδεία και την δικαιοσύνη» επισήμανε.

Και κατέληξε λέγοντας: «Μπήκα στην πολιτική και πλησιάζει ο χρόνος που θα φύγω. Είπαμε, όχι στους αιώνιους πολιτικούς».