Θεοδωράκης: Καθυστερήσαμε ανεπίτρεπτα στην υπόθεση της διαπραγμάτευσης

LIKE US ON FACEBOOK

Με τον Αλέξη Τσίπρα συναντήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας ο Σταύρος Θεοδωράκης, στα πλαίσια των επαφών του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει για τη συμφωνία και τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο επικεφαλής του Ποταμιού σημείωσε πως ο Α. Τσίπρας τον ενημέρωσε για τα αποτελέσματα του Eurogroup -τη δική του οπτική για την καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση- και τον ενημέρωσε για την υπόθεση του Κυπριακού.

«Εγώ του εξέθεσα τις γνωστές μας απόψεις. Του είπα ότι καθυστερήσαμε ανεπίτρεπτα στην υπόθεση της διαπραγμάτευσης με αποτέλεσμα να χάνει έδαφος η πραγματική οικονομία και η ανάπτυξη και να χρειαζόμαστε κάθε μήνα περισσότερα δανεικά», τόνισε ο κ. Θεοδωράκης.

Σ’ ό, τι αφορά το Κυπριακό, ο επικεφαλής του Ποταμιού σημείωσε πως ο ίδιος και ο Πρωθυπουργός συμφώνησαν ότι πρέπει να στηρίξουν την προσπάθεια του Προέδρου Αναστασιάδη.

Οι ευθύνες των Τούρκων είναι δεδομένες, αλλά από την άλλη δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε ακραίους εθνικιστικούς κύκλους, που υπάρχουν στον πολιτικό ορίζοντα και της δικής μας χώρας, να σαμποτάρουν για άλλη μια φορά την επίλυση του Κυπριακού

Τέλος, ο κ. Θεοδωράκης είπε πως επισήμανε στον κ. Τσίπρα ότι μια χώρα που θέλει να βρει τον ευρωπαϊκό της βηματισμό, πρέπει να προσέξει πάρα πολύ τι κάνει στο θέμα της παιδείας. «Φοβάμαι ότι οι τελευταίες αποφάσεις του Υπουργού Παιδείας αποκόπτουν τα ελληνικά πανεπιστήμια από την ευρωπαϊκή τους προοπτική και αυτό θα είναι κάτι οδυνηρό. Ζήτησα, λοιπόν, να ξαναδεί και ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Παιδείας το θέμα των αλλαγών στην ανώτατη εκπαίδευση: να μη γυρίσουμε πίσω, αλλά να φύγουμε μπροστά».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αναφορικά με το ζήτημα της καθυστέρησης, ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε ότι: «Προφανώς ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι έπρεπε να κερδίσει αυτό το χρόνο για να πάρει αυτό το αποτέλεσμα. Είναι το μεγάλο σημείο διαφωνίας μας. Εμείς θεωρούμε ότι όλα αυτά έπρεπε να είχαν τελειώσει πολύ νωρίτερα και αν είχαν τελειώσει πολύ νωρίτερα, οι θυσίες του ελληνικού λαού θα είχαν πιάσει και λίγο τόπο. Γιατί αυτούς τους μήνες της καθυστέρησης χάσαμε πάρα πολλά. Χάσαμε θέσεις εργασίας, χάσαμε ένα μικρό βηματισμό που είχαμε βρει στην ανάπτυξη και κάθε φορά γυρνάμε στο σημείο εκκίνησης. Είναι η μεγάλη μας διαφορά από τις άλλες χώρες. Οι άλλες χώρες κάνουν αξιολογήσεις σε τρεις μήνες, εμείς χρειαζόμαστε πάντα κάποια χρόνια».

Kατά τη διάρκεια της σύντομης συζήτησης που είχαν μπροστά στις κάμερες πριν ξεκινήσει η κατ΄ιδίαν συνάντηση, ο Πρωθυπουργός ευχήθηκε στον Σταύρο Θεοδωράκη «σιδερένιος» και καλή ανάρρωση, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε σε ζητήματα όπως το Κυπριακό και το χρέος. Ο επικεφαλής του Ποταμιού, από την πλευρά του τον ευχαρίστησε για τις ευχές του και υπογράμμισε ότι για την επίλυση του Κυπριακού είναι απαραίτητη η πλήρης απομόνωση των συντηρητικών εθνικιστών της χώρας που δε θέλουν να βρεθεί μια πραγματική λύση.

Σημειώνεται πως αύριο, Τρίτη, ο Αλέξης Τσίπρα θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους κ.κ. Κουτσούμπα, Γεννηματά και Μητσοτάκη.

Photo: Θοδωρής Μανωλόπουλος

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved