Όταν έρχεται η ώρα που οι τσέπες αδειάζουν και έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι, πρώτη σου σκέψη είναι να στείλεις το βιογραφικό σου μήπως και είσαι τυχερός και βρεις κάπου δουλειά. Την ίδια σκέψη κάνεις και μόλις περάσει το γλέντι της ορκωμοσίας σου και συνειδητοποιήσεις πως “Ωχ! Δεν είμαι πια φοιτητής, άρα δεν έχω δικαιολογία τα μαθήματα για να μην δουλέψω”.
Και τότε ακριβώς κάνεις τη χειρότερη κίνηση που θα μπορούσες…Ετοιμάζεις στα γρήγορα ένα πρόχειρο βιογραφικό – το πολύ πολύ κατεβάζοντας κάποιο template από το Ίντερνετ- το συμπληρώνεις και πιστεύεις πως έχεις έτοιμο ένα βιογραφικό που μπορεί να σταθεί επάξια δίπλα στων υπολοίπων υποψηφίων. Κι εκεί ακριβώς την πατάς! Γιατί όχι μόνο ενδεχομένως να μην βρεις δουλειά επειδή προτίμησαν κάποιον άλλο, αλλά δεν θα σε έχουν και στα υπόψιν αν αδειάσει κάποια θέση.
Το βιογραφικό, καλώς ή κακώς, δεν είναι μια τόσο απλή υπόθεση. Θέλει αφιέρωση χρόνου, θέλει να γνωρίζεις μερικά tricks και φυσικά να το πάρεις σοβαρά.
Σε κάποια από αυτά μπορούμε να σε βοηθήσουμε!
Ακολούθα τις συμβουλές μας και δεν θα βγεις χαμένος.
Δώσε έμφαση σε ό, τι πιο σχετικό έχεις κάνει με τη δουλειά που ψάχνεις
Ναι μπορείς και πρέπει να κάνεις αλλαγές στο βιογραφικό σου αναλόγως με το πού το στέλνεις. Μην ακούσουμε ότι πρέπει να είναι γενικό και αναφέρεις κάθε λογής ημιαπασχόληση που έχεις κάνει για ένα χαρτζιλίκι στο βιογραφικό που θα στείλεις σε εταιρεία. Δεν τους ενδιαφέρει αν έκανες ιδιαίτερα μαθήματα στα 18 σου, ούτε αν ήσουν ο καλύτερος στο service στα 20 σου. Τους ενδιαφέρει ποιες είναι οι πραγματικές σου δεξιότητες σχετικά με τον τομέα όπου διεκδικείς μια θέση.
Μην φρικάρεις εάν δεν έχεις σχετική εμπειρία
Όταν μόλις αποφοίτησες και βγαίνεις πρώτη φορά στην αγορά εργασίας, δεν γίνεται να έχεις προϋπηρεσία. Μπορείς να αντισταθμίσεις την απειρία σου, τονίζοντας τις δεξιότητές σου μέσα από project που έχεις κάνει στο Πανεπιστήμιο και μαθήματα και σεμινάρια που έχεις παρακολουθήσει.
Μην κλέβεις φράσεις από την περιγραφή της εργασίας
Εάν η περιγραφή της δουλειάς λέει “θέλουμε ένα άτομο που να μαθαίνει γρήγορα και να γνωρίζει διαφορετικές γλώσσες προγραμματισμού”, μην γράψεις στο βιογραφικό σου “Είμαι ένα άτομο που μαθαίνει γρήγορα και γνωρίζω διαφορετικές γλώσσες προγραμματισμού”. Αντ΄αυτού έκφρασε με διαφορετικές λέξεις το ίδιο νόημα: “Στα πλεονεκτήματα μου είναι η γρήγορη μάθηση” θα μπορούσες να αναφέρεις ενώ στο κομμάτι των γνώσεων θα μπορούσες να γράψεις “γνώστης μπουρου μπουρου προγραμματισμού”.
Μην αναφέρεις τις προφανείς δεξιότητες
Όλοι γνωρίζουν ότι μπορείς να δουλέψεις στο Office Word και να πλοηγηθείς στο Ίντερνετ -αν δεν ξέρεις να δουλεύεις office word δεν μπορείς να εργαστείς σε θέση γραφείου! Είναι τρόπος ζωής, όχι δεξιότητα. Πλέον το Word μαθαίνεται ακόμα και από τις μικρότερες τάξεις του δημοτικού. Αφιέρωσε το χώρο στο βιογραφικό σου σε δεξιότητες που πραγματικά θα σε κάνουν να ξεχωρίσεις.
Πρόσθεσε τα προσωπικά σου επιτεύγματα
Εάν στον ελεύθερό σου χρόνο κάνεις πράγματα που είναι άξια προσοχής, μην διστάσεις να τα αναφέρεις στο βιογραφικό σου. Εάν έχεις τρέξει σε δεκάδες Μαραθώνιους αποδεικνύεις το περιπετειώδες πνεύμα σου, την επιθυμία να βάζεις προκλήσεις στον εαυτό σου αλλά και την αφοσίωσή σου στο στόχο σου.
Τόνισε τις θέσεις που έχεις αναλάβει σε προηγούμενες εταιρείες
Δεν αρκεί να αναφέρεις μια θέση που είχες στην προηγούμενή σου δουλειά. Εάν είχες ξεκινήσει από υπάλληλος και κατέληξες να είσαι υπεύθυνος τμήματος, σημαίνει πολλά για εσένα και φυσικά για τον υποψήφιο εργοδότη σου. Δείχνεις ότι είσαι ευέλικτος και έχεις προοπτικές περαιτέρω εξέλιξης μέσα σε μια δουλειά.
Να λες την αλήθεια. ΠΑΝΤΑ!
Προφανώς και δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να συμπεριλάβεις στο βιογραφικό σου στοιχεία που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, γιατί πολύ απλά δεν θα αργήσει να έρθει η ώρα των αποκαλύψεων και τότε…στην καλύτερη περίπτωση δεν θα σε προσλάβουν.
Στοιχεία επικοινωνίας
Μπορεί να σου φανεί γελοίο, αλλά ξέρεις πόσοι υποψήφιοι εργαζόμενοι δεν συμπεριλαμβάνουν στο βιογραφικό τους τρόπους επικοινωνίας; Αυτή η ενότητα θα πρέπει να περιλαμβάνει: Όνομα, email, profile στο LinkedIn, αριθμό τηλεφώνου, διεύθυνση κατοικίας και, εάν υπάρχει, προσωπική ιστοσελίδα.
Μην το στείλεις σε μορφή εγγράφου Word
Το να στείλεις το βιογραφικό σου σε μορφή εγγράφου Word είναι ίσως από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορείς να κάνεις. Είναι κρίμα τόση μορφοποίηση να πάει στράφι. Διότι αυτό είναι το πιθανότερο να γίνει όταν ο εργοδότης ανοίξει το αρχείο. Αποθήκευσε την τελική έκδοση σε PDF και βεβαιώσου ότι είναι όλα όπως τα θέλεις.
Επειδή όμως τα tips για να χτίσεις ένα σωστό βιογραφικό δεν είναι απλή υπόθεση, μείνε συντονισμένος στο iPop γιατί έπεται και συνέχεια!