Αν κυκλοφορείς στους δρόμους της Αθήνας, σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει τη νέα μόδα με τα post-its σε απίθανα σημεία που στέλνουν θετικά μηνύματα για όμορφη μέρα, με το «Καλημέρα» να πρωταγωνιστεί στα περισσότερα. Πρόκειται για τη δράση των The Kαλημέρα project, οι οποίοι αποφάσισαν να κάνουν τις μέρες λίγο πιο όμορφες, φτιάχνοντάς μας κάθε μέρα τη μέρα. Το project τους όμως έχει κατακλύσει και τα social media, με τους χρήστες να ανεβάζουν καθημερινά φωτογραφίες με το hashtag #thekalimeraproject. Τι είπε η ομάδα στο iPop;

 1. Πότε ξεκινήσατε το project The Kalimera project;
 2. Σε πρωτόλεια μορφή, ξεκίνησε περισσότερα από 2.5 χρόνια πριν από έναν από εμάς, λιγότερο οργανωμένο και συστηματικό. Στην μορφή αυτή ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες, με την ταυτόχρονη δημιουργία των λογαριασμών στα social media, για να μοιραστούμε την ιδέα μας με όσον περισσότερο κόσμο μπορούμε και να αποκτήσουμε επαφή με αυτούς που βρίσκουν τις καλημέρες μας και τις μοιράζονται.
 3. Πώς σας ήρθε η ιδέα;
 4. Ο πρώτος από εμάς, αυτός που ξεκίνησε το project, πέτυχε στο διαδίκτυο μια φωτογραφία ενός “take a smile” με ζωγραφισμένα μικρά χαμόγελα για να τραβήξει και να πάρει κανείς. Ταυτόχρονα με την γενικότερη δράση “random acts of kindness” που ήδη γνώριζε και του άρεσε, εμπνεύστηκε να δημιουργήσει κάτι αντίστοιχο, επικεντρώνοντας στην “καλημέρα” ως βασικότερο μήνυμα της δράσης.
  Για την πρώτη έμπνευση, μπορείτε να δείτε περισσότερα εδώ.

thekalimeraproject

 1. Ποια είναι τα μέλη της ομάδας σας;
 2. Αυτή τη στιγμή, η βασική ομάδα του project απαρτίζεται από 3 μέλη: την Δ. -που ξεκίνησε το project στην αρχική μορφή του πριν καιρό, την Μ. -καλή της φίλη που ανακάλυψε αυτή την συνήθεια τυχαία, ενθουσιάστηκε και θέλησε να βοηθήσει κι αυτή. Λίγο καιρό μετά ο Χ. βρήκε τυχαία ένα από τα “have a great day” μηνύματά μας, αγάπησε το project, επικοινώνησε μαζί μας και είναι πλέον μέλος της ομάδας. Πέρα από εμάς τους τρεις, πολλοί στενοί φίλοι μας γνωρίζουν για αυτό, προμηθεύονται post-its και τα χρησιμοποιούν και αυτοί. Ακόμη, τελευταία έχουν εμφανιστεί κάποιες καλημέρες με το hashtag μας που μας έχουν δώσει μεγάλη χαρά καθώς δεν έχουν δημιουργηθεί από εμάς. Βρήκαμε αυτούς που τις δημιούργησαν και επικοινωνήσαμε μαζί τους ώστε να γίνουν κι αυτοί, με όποιον τρόπο θέλουν, μέλη του project.
 3. Σε ποιες περιοχές αφήνετε τις καλημέρες σας και σε τι σημεία;
 4. Η “καλημεροκόλληση” -όπως λέμε μεταξύ μας- είναι κυρίως μια καθημερινή συνήθεια. Έχουμε πάντα μαζί μας έτοιμα post-it και άλλα μηνύματα και τα χρησιμοποιούμε στις καθημερινές μας διαδρομές. Δεν επιλέγουμε συνήθως ιδίαιτερα και αξιοσημείωτα μέρη, προτιμάμε στάσεις και μέσα μαζικής μεταφοράς, κολώνες στον δρόμο και φανάρια πεζών, κτίρια σχολών και φοιτητικά αναγνωστήρια, βιβλιοθήκες, καφετέριες, κτίρια υπηρεσιών, οπουδήποτε περνάμε. Σε τακτά χρονικά διαστήματα κανονίζουμε μια βόλτα στοχευμένης καλημεροκόλλησης, επιλέγουμε δηλαδή ένα μέρος, κατά προτίμηση σημείο κεντρικό, μέρος με κόσμο, είτε πάρκα, εισόδους από μουσεία, θέατρα, κεντρικά κτίρια, και το περπατάμε αφήνοντας πίσω μας μηνύματα.

thekalimeraproject.jpg1

 1. Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε;
 2. Ο πρωταρχικός στόχος είναι να φτιάξουμε απλώς για λίγο, έστω και λίγο την ημέρα όποιου δει ένα από τα μηνύματά μας, να χαμογελάσει αυθόρμητα, να ξεχάσει για λίγα δευτερόλεπτα ό,τι τον βαραίνει. Σε δεύτερο επίπεδο, θέλουμε να εμπνεύσουμε όσον κόσμο περισσότερο μπορούμε να κάνει κάτι για κάποιον άγνωστο συνάνθρωπο. Αυτό που εξαρχής ήταν αυτό που μας κινητοποίησε -η σκέψη “αφού θα ήθελα να δω κάτι τέτοιο να συμβαίνει θα το πραγματοποιήσω ο ίδιος”, αυτό είναι το βαθύτερο μήνυμα που θα θέλαμε να επικοινωνήσουμε τελικά. Από την σκέψη και ευχή στην πράξη οι κινήσεις είναι τελικά ελάχιστες.
 3. Πρόκειται μόνο για καλημέρες ή θα συναντήσει κανείς κι άλλα μηνύματα;
 4. Ο μεγαλύτερος όγκος των post-its περιέχει μόνο την λέξη “καλημέρα”. Δημιουργούμε, όμως, είτε σε ποστ-ιτ είτε σε απλό χαρτί μηνύματα όπως “have a great day”, “you are loved”, “BElieve THEre is GOOD in the world”, “you are beautiful” και άλλα πολλά. Επίσης, φτιάχνουμε διαδραστικά μηνύματα, σε μορφή αντίστοιχη των διαφημιστικών φυλλαδίων, όπως “Have a great day” με μικρά χαρτάκια όπως “I will have a great day” που μπορεί κανείς να τραβήξει και να κρατήσει.

thekalimeraproject.jpg2

 1. Ποιες είναι οι αντιδράσεις του κόσμου μέχρι στιγμής;
 2. Οι αντιδράσεις μέχρι τώρα είναι εντυπωσιακά θετικές. Λαμβάνουμε σχεδόν καθημερινά ενθουσιώδη, αυθόρμητα, θετικά και ευχαριστήρια μηνύματα από κόσμο που έχει πετύχει καλημέρες μας. Επίσης σχεδόν καθημερινά βρίσκουμε στα social media φωτογραφίες από τα μηνύματά μας, με το hashtag #thekalimeraproject.
 3. Τι έχει “σκοτώσει” στις μέρες μας το “καλημέρα” που αντάλλασσαν κάθε πρωί οι άνθρωποι μεταξύ τους;
 4. Προτιμάμε να σκεφτόμαστε αισιόδοξα. Με τα υπερπληθή social media έχουμε ευκαιρία και ευχέρεια να μοιραστούμε μια σκέψη, μια ευχή, μια καλημέρα σε ελάχιστο χρόνο με πάμπολλους συνανθρώπους μας. Έτσι, έχουμε δει τόσες καλημέρες μας κοινοποιημένες σε τοίχους ή τιτιβίσματα που δεν μπορούμε παρά να επικεντρωνόμαστε σε αυτές και όχι στην έλλειψή τους. Οι ίδιοι, πάντως, έχουμε διαπιστώσει πως έπειτα από την ενασχόλησή μας με το The Καλημέρα Project, έχει αλλάξει ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους γύρω μας και έχουν πληθύνει οι καλημέρες που λέμε στους αγνώστους.

thekalimeraproject3

https://twitter.com/ReyLimaLimon/status/673454112667758592

Photos: www.instagram.com/thekalimeraproject/, Twitter, www.facebook.com/thekalimeraproject/