Οι γονείς των παιδιών του 5ου Δημοτικού Σχολείου Συκέων σε ανακοίνωσή τους εκφράζουν την αντίθεσή τους με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Ωραιοκάστρου, ο οποίος προειδοποίησε πως δεν επιθυμεί τα προσφυγόπουλα να περάσουν την πόρτα του σχολείου και τονίζουν πως θα αγκαλιάσουν τα προσφυγόπουλα σαν να είναι δικά τους παιδιά.

Θέλουμε ένα σχολείο που γεννά το φόβο και το μίσος; Θέλουμε ένα σχολείο που σπέρνει στις καρδιές και τα μυαλά των παιδιών μας την αποστροφή για τον διωγμένο και τον κατατρεγμένο. Καταδικάζουμε με τον πιο αποφασιστικό τρόπο τις ανακοινώσεις συλλόγων γονέων και κηδεμόνων που αρνούνται στα προσφυγόπουλα το δικαίωμα να ζήσουν όπως πρέπει να ζουν όλα τα παιδιά του κόσμου

Οι γονείς εξηγούν πως θα αγκαλιάσουν τα προσφυγόπουλα σαν να είναι δικά τους παιδιά. Παράλληλα τονίζουν πως στο δικό τους σχολείο φοιτούν ήδη δύο προσφυγόπουλα. «Θα αγκαλιάσουμε τα παιδιά των προσφύγων σαν να ‘ναι δικά μας παιδιά. Είναι δικά μας παιδιά».

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών τονίζει παράλληλα πως «θεωρήσαμε ότι μετά τα γεγονότα στο Ωραιόκαστρο, έπρεπε να αντιδράσουμε άμεσα και να πούμε ότι οι λόγοι που επικαλούνται οι γονείς εκείνης της περιοχής για τα παιδιά, δεν έχουν βάση αφού μάλιστα φοιτούν ήδη στο σχολείο μας, χωρίς κανένα πρόβλημα, δύο παιδιά από τη Συρία».

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «η ελληνική κοινωνία παρότι μαστίζεται από την οικονομική κρίση, έδωσε την προηγούμενη περίοδο μαθήματα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς σ΄ολόκληρη την υφήλιο, με τον τρόπο που αγκάλιασε και βοήθησε τους πρόσφυγες που έφτασαν στη χώρα μας και που η συντριπτική τους πλειοψηφία άλλωστε βρίσκεται ήδη στους τόπους προορισμού τους. Θεωρούμε ντροπή την προσπάθεια ορισμένων να αμαυρώσουν αυτή την τόσο όμορφη εικόνα είτε από άγνοια είτε από ρατσιστικά κίνητρα».

«Με παρεξηγήσατε» λέει ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου μετά τις αντιδράσεις

Ο Αστέριος Γαβότσης, δήμαρχος Ωραιοκάστρου, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν απ’ την τοποθέτησή του τόνισε ότι πρόκειται για παρεξήγηση και δηλώνει πως «με παρεξηγήσατε».

«Εγώ δεν έχω λάδι, είδατε κανένα μπουκάλι με λάδι να ρίχνω στη φωτιά. Κάποιος πολίτης εκεί λέει «δηλαδή να ανοίξουμε κεφάλια» και εγώ είπα «Μπράβο. Αυτό είπα εγώ; Εσύ το είπες»», πρόσθεσε ο κ. Γαβότσης μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό.

Θυμίζουμε πως ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου μιλούσε για φήμες για εγκατάσταση προσφύγων σε σπίτια εργολάβου κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης δημοτών στην πλατεία. Μάλιστα είχε τονίσει: «Σαν διοίκηση δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να παρέμβουμε» αλλά «μπορείτε να παρέμβετε εσείς».

Εισαγγελική παρέμβαση και έντονες αντιδράσεις για την υπόθεση του Ωραιοκάστρου

Θύελλα αντιδράσεων έχει φέρει τις τελευταίες ώρες η υπόθεση του Ωραιοκάστρου όπου οι γονείς ζητούν να μην περάσουν την πόρτα του σχολείου τα προσφυγόπουλα.  Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης θα παρέμβει διενεργώντας σχετική με το συμβάν έρευνα.

Σε ανάρτηση για το επεισόδιο προέβη από τον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter o Πρωθυπουργός ξεκαθαρίζοντας πως «Οι αντιδράσεις στο Ωραιόκαστρο δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση του προσφυγικού». Την ίδια στιγμή, με ανησυχία βλέπει τις εξελίξεις στο Ωραιόκαστρο η Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ο οποίος παραιτήθηκε αποποιείται των ευθυνών.

Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προκάλεσαν τόσο η απόφαση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων δημοτικού σχολείου του Δήμου Ωραιοκάστρου.

Συγκεκριμένα, προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Σύρμω Κακάλη, παρήγγειλε από τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, αρμόδιο για ρατσιστικά εγκλήματα, Χρήστο Τόλια, να προβεί στη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας έτσι ώστε να διαπιστωθεί, εάν στοιχειοθετούνται αδικήματα που εμπίπτουν στο νόμο περί ρατσιστικής βίας.

Να σημειωθεί, πως την έρευνα είναι πιθανό να διενεργήσει το τμήμα Ρατσιστικής Βίας της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.