Σε ισχύ τέθηκαν στη 1 το βράδυ η κατάσταση έκτακτης ανάγκης σ’ όλη την Τουρκία την οποία ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, σε διάγγελμά του προς τον τουρκικό λαό.

Ο Ταγίπ Ερντογάν για την ενεργοποίηση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης επικαλέστηκε το άρθρο 120, που δίνει τη δυνατότητα για έκτακτη ανάγκη και τόνισε πως θα ληφθούν άμεσα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία και να προστατευτεί η Δημοκρατία. «Η κατάσταση ανάγκης είναι πλήρως εναρμονισμένη με το Σύνταγμα της χώρας και δεν παραβιάζει τη νομιμότητα και τις βασικές ελευθερίες των πολιτών».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας καθησύχασε πως δεν περιοριστούν οι αρμοδιότητες των νομαρχών και πρόσθεσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα πράττουν σύμφωνα με τις εντολές των νομαρχών.

Αξίζει πάντως να τονιστεί πως δεν είναι γνωστό τι μέτρα θα ληφθούν αφού ο νόμος για έκτακτη ανάγκη αφορά ρυθμίσεις που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τη σημερινή κατάσταση, μιας και ψηφίστηκε το 1983. Πάντως μεταξύ άλλων αναφέρει πως η άσκηση πολιτικής μπορεί να γίνεται μέσω προεδρικών διαταγμάτων.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν δύναται να ξεπερνά τους 6 μήνες, ωστόσο, η Εθνοσυνέλευση είναι σε θέση να ψηφίζει συνεχώς την παράτασή της.

Τα μέτρα που προβλέπονται στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης:

  • Περιορισμός ή η απαγόρευση κυκλοφορίας
  • Απαγόρευση συγκέντρωσης ή κυκλοφορίας σε συγκεκριμένες τοποθεσίες ή σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα
  • Σωματικός έλεγχος και έλεγχος στα οχήματα
  • Κατάσχεση του υλικού το οποίο θεωρείται αποδεικτικό στοιχείο
  • Επιβολή στους πολίτες της υποχρέωσης να φέρουν πάντα αστυνομική ταυτότητα
  • Απαγόρευση της εκτύπωσης και διανομής εφημερίδων, περιοδικών και άλλων εντύπων
  • Έλεγχος κάθε μορφής εντύπων και οπτικοακουστικών μέσων και θεατρικών παραστάσεων και κινηματογραφικών ταινιών που προβάλλονται δημοσίως

Το διάγγελμα του Ερντογάν:

Σε διάγγελμά του προς τον τουρκικό λαό, ο Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε την Τουρκία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες προκειμένου να ληφθούν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για την καταπολέμηση του «δικτύου» του Γκιουλέν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος στο λόγο που απηύθυνε προς τον τουρκικό λαό πέντε ημέρες μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος χαρακτήρισε το «δίκτυο» του Γκιουλέν ως τρομοκρατική οργάνωση.

Μην ανησυχείτε ότι γίνουν «εκπτώσεις» στη Δημοκρατία, δεν θα επηρεαστεί το κράτος δικαίου. Οι εξουσίες της Κυβέρνησης θα ενισχυθούν. Θα φροντίσω ο στρατός να «καθαρίσει» από τα «καρκινώματα» που έχουν εξαπλωθεί μέσα σε αυτόν. Η Τουρκία ξεπέρασε την πρόκληση και θα βγει πιο ισχυρή

Μην τα βάζετε με την Τουρκία, είπε σ’ άλλο σημείο του διαγγέλματός του ο Ταγίπ Ερντογάν, και εξαπέλυσε επίθεση ενάντια στους οίκους αξιολόγησης που υποβαθμίζουν την τουρκική οικονομία.

Τέλος, ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε για ακόμα μια φορά ιδιαίτερη αναφορά σ’ όσους παρέμειναν στους δρόμους αντιστεκόμενοι στο πραξικόπημα και ρισκάροντας την ζωή τους. Τους χαρακτήρισε ήρωες και μάρτυρες και υπογράμμισε πως το όνομά τους θα γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία.

Photo: Getty