Συνάντηση με τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, αναμένεται να έχει την Τρίτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συνεχίζει την επίσκεψή που πραγματοποιεί στην Κίνα τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στην Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου. 

Να τονισθεί πως μετά την ξενάγηση στην  Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου, ο Πρωθυπουργός εγκαινίασε το μικτό εργαστήριο του Ινστιτούτου Έρευνας της Κρήτης με το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Κίνας. Στον εν λόγω Ινστιτούτο με τη βοήθεια φυσικά της τεχνολογίας του λέιζερ πραγματοποιείται η αναστήλωση των μνημείων στην Απαγορευμένη Πόλη.

Στην εκδήλωση του Ινστιτούτου μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Κώστας Φωτάκης, ο οποίος ανέφερε πως «η λειτουργία του μικτού εργαστηρίου αποτελεί την απαρχή της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της τεχνολογίας».

Το συγκεκριμένο εργαστήριο μάλιστα, φέρει την ονομασία «Νίκη» καθώς έχει πάρει το όνομα της από την αρχαία πόλη Νίγια που βρίσκεται στην επαρχία Γιουνάν της Κίνας και εκεί είχαν εγκατασταθεί οι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ο Πρωθυπουργός επίσης την Τρίτη αναμένεται να καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο των Ηρώων του Λαού στην Πλατεία Τιεν Αν Μεν, και το απόγευμα θα μεταβεί στην Σανγκάη.

Αναλυτικά οι συμφωνίες οι οποίες υπεγράφησαν μεταξύ Πεκίνου- Αθήνας:

 • Επιτελικό πρόγραμμα για την συνεργασία στον τομέα του τουρισμού για την περίοδο 2016-2018 στο πλαίσιο της Συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
 • Συμφωνία συνεργασίας για την επιστημονική και τεχνολογική καινοτομία μεταξύ του υπουργείου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και του υπουργείου Παιδείας,
 • Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελληνικής Δημοκρατίας.
 • Υπόμνημα συνεργασίας μεταξύ της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Κίνας και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας.
 • Υπόμνημα συνεργασίας μεταξύ της Κρατικής Διοίκησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας.
 • Επιστολή πρόθεσης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Μητροπολιτικού Μουσείου της Κίνας για την έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο».
  Συμφωνία Συνεργασίας μεταξύ της Αναπτυξιακής Τράπεζας της
 • Κίνας και της Τράπεζας της Ελλάδας.
 • Συμφωνία Συνεργασίας για την προώθηση των επενδύσεων μεταξύ του Φορέα Προώθησης Επενδύσεων Κίνας (China Investment Promotion Agency) και της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece).
 • Υπόμνημα Κατανόησης μεταξύ της Κινεζικής Κεντρικής Τηλεόρασης (CCTV) και της ΕΡΤ.
 • Επιστολή επιβεβαίωσης βούλησης μεταξύ της COSCO και του ΤΑΙΠΕΔ.
photo:Andrea Bonetti / PM Handout / SOOC