Ερευνητές στο Dana Farber Cancer Institute στη Βοστόνη έχουν αναπτύξει μια νέα τεχνική που μπορεί να προβλέψει ποιο συγκεκριμένο φάρμακο θα είναι πιο αποτελεσματικό στη θεραπεία διάφορων τύπων καρκινικών όγκων. Έτσι, λοιπόν, η συγκεκριμένη τεχνική προσδιορίζει μέσα σε 16 ώρες την αποτελεσματικότητα της θεραπείας για τον καρκίνο.

Η τεχνική αυτή ονομάζεται Dynamic ΒΗ3 Profiling, ή DBP, και στις περισσότερες περιπτώσεις προβλέπονται αποτελέσματα μέσα σε 16 ώρες από τη δοκιμή. Είχε σχεδιαστεί για να ανιχνεύσει τα πρώτα σημάδια ότι ένα καρκινικό κύτταρο που έλαβε θεραπεία με ένα φάρμακο, έχει αρχίσει να «αυτοκαταστρέφεται» μέσω της απόπτωσης, μια φυσική διαδικασία ποιοτικού ελέγχου που απαλλάσσει το σώμα από των περιττά ή επικίνδυνα ανώμαλα κύτταρα.

«Αυτή η μέτρηση μπορεί να γίνει σε λιγότερο από μια ημέρα. Αποδεικνύεται ότι τα φάρμακα που ωθούν τα καρκινικά κύτταρα πιο κοντά στο όριο της απόπτωσης, ακόμα και μέσα σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα, είναι τα φάρμακα που σκοτώνουν τελικά το καρκινικό κύτταρο καλύτερα, τόσο στο εργαστήριο όσο και σε ποντίκια και ακόμη και στους ανθρώπους», είπε ο Δρ Anthony Letai , ανώτερος συντάκτης της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής στο Dana Farber Cancer Institute.

Τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να επιβιώσουν με το να μπλοκάρουν τα μοριακά σήματα, που ενεργοποιούν την απόπτωση. Οι περισσότερες χημειοθεραπείες δρουν κινητοποιώντας τα σήματα προ-θανάτου σε καρκινικά κύτταρα για να ξεπεραστούν τα σήματα επιβίωσης. Η διαδικασία του θανάτου μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες, αλλά με το νέο τεστ, οι επιστήμονες μπορούν να προσδιορίσουν ποιο φάρμακο ή ποιος συνδυασμός φαρμάκων έχει πιο γρήγορα και ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Ο Letai είπε ότι η δοκιμή ήταν 80-90% ακριβής στην πρόβλεψη του «νικητήριου» φαρμάκου μεταξύ των 20 πιο δημοφιλών φαρμάκων για τη θεραπεία του καρκίνου. Πολλοί διαφορετικοί τύποι όγκων ελέγχθηκαν στην έρευνα, συμπεριλαμβανομένης της λευχαιμίας, του λεμφώματος, του μαστού, του μελανώματος, του πνεύμονα, του προστάτη, του παχέος εντέρου και των ωοθηκών.

«Μπορούμε να πάρουμε μια πρώτη ματιά για να δούμε αν το καρκινικό κύτταρο ωθείται προς το θάνατο. Τι κάνει το τεστ ιδιαίτερα ισχυρό; Το ότι είμαστε σε θέση να μην δοκιμάζουμε μόνο ένα φάρμακο, αλλά και συνδυασμό φαρμάκων», δήλωσε ο Letai.

Η δοκιμή διεξήχθη σε ζωντανά κύτταρα όγκου που απομακρύνθηκαν κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης ή βιοψίας, ή παγωμένα κατά τρόπο που να αφήνει τα κύτταρα βιώσιμα.

Οι συγγραφείς της νέας μελέτης λένε ότι η μέθοδος είναι δυνητικά πιο ισχυρή, επειδή δοκιμάζει συγκεκριμένους τύπους φαρμάκων για τον καρκίνο απευθείας σε κύτταρα από τον όγκο του ασθενούς, και γρήγορα καθορίζει ποια φάρμακα μπορούν να σκοτώσουν τον καρκίνο.

«Ελπίζω ότι τα ευρήματα αυτά θα πείσουν  τον κόσμο της θεραπείας του καρκίνου ότι γρήγορες, λειτουργικές μετρήσεις για το πώς πραγματικά τα ζωντανά κύτταρα του όγκου του ασθενούς αντιδρούν σε μια ποικιλία από θεραπείες του καρκίνου, μπορεί να είναι τουλάχιστον εξίσου πολύτιμες για τον προσδιορισμό του καλύτερου τρόπου για τη θεραπεία κάθε ασθενή. Αυτό είναι λειτουργική ιατρική ακρίβεια, να δίνεις τα σωστά φάρμακα στο σωστό ασθενή», συμπλήρωσε ο Letai.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η τεχνική αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο αξιόπιστα και γρήγορα εργαλεία για «προσωποποίηση» των θεραπειών για τον καρκίνο από ό, τι είναι τώρα διαθέσιμα. Η κλινική δοκιμή βρίσκεται σε εξέλιξη.