Όταν θυμώνεις με το παιδί σου το πιο πιθανό είναι να αρχίσεις να φωνάζεις. Όμως σου έχουμε ήδη πει ότι αυτή η τεχνική προκαλεί άγχος στο παιδί και δεν σε οδηγεί πουθενά. Αντίθετα δημιουργείς μεγαλύτερη ένταση και χειροτερεύεις την κατάσταση αντί να λύνεις το πρόβλημα. Αν ακολουθήσεις αυτά τα 4 βήματα θα μπορέσεις κι εσύ να σταματήσεις να φωνάζεις στο παιδί σου.

Θέσε όρια στο παιδί σου πριν χάσεις τον έλεγχο

Είναι φυσιολογικό αν θυμώσεις και χάσεις τον έλεγχο να αρχίσεις να φωνάζεις. Είναι δύσκολο να αντιδράσεις πιο όμορφα από αυτό που νιώθεις. Για να μην φτάσεις, λοιπόν, σε αυτό το σημείο φρόντισε να θέσεις τα απαραίτητα όρια στο παιδί σου για να αποφύγετε τις δυσάρεστες καταστάσεις.

Να θυμάσαι ότι τα παιδιά φέρονται σαν παιδιά

Το παιδί σου τώρα ανακαλύπτει τον κόσμο. Μην του φέρεσαι σαν να είναι ενήλικας και να ξέρει τα πάντα. Εσύ είσαι εκεί για να του διδάξεις και όχι για να το μαλώνεις σε κάθε λάθος που κάνει. Στα ξεσπάσματα και στα λάθη του, εσύ είσαι εκεί όχι για να φωνάζεις αλλά για να διδάσκεις ποιο είναι το σωστό.

Σταμάτα να φωνάζεις και άρχισε να επικοινωνείς

Φωνάζεις στο παιδί σου επειδή θέλεις να αλλάξει τη συμπεριφορά του. Σωστά;  Αυτός όμως δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να αλλάξει η συμπεριφορά του μακροπρόθεσμα. Αντί γ’ αυτό δοκίμασε την ενσυναίσθηση. Προσπάθησε να δεις τα πράγματα από τη σκοπιά του παιδιού σου και να καταλάβεις γιατί αντιδρά με αυτό τον τρόπο.

Αντί να φωνάξεις, παίξε

Τα παιδιά λατρεύουν το παιχνίδι και προφανώς το προτιμούν από τις φωνές. Αν φωνάξεις το παιδί θα αντιδράσει και θα αρχίσει να φωνάζει κι εκείνο. Δοκίμασε να διοχετεύσεις την ενέργειά σου στο παιχνίδι. Για παράδειγμα αντί να φωνάξεις “σου είπα να μπεις να κάνεις μπάνιο”, μπορείς να κάνεις τη φωνή σου ρομποτική και να πεις: “είμαι το ρομπότ του μπάνιου και ήρθα για να σε πάρω να κάνεις μπάνιο”.