Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μύνησε με πρόστιμα δεκάδων εκατ. ευρώ τις εταιρείες Starbucks και Fiat Chrysler,  και ο λόγος του προτίμου είναι η εκτίμηση ότι αποκόμισαν «παράνομα οικονομικά οφέλη» από Λουξεμβούργο και Ολλανδία.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία παρείχαν επιλεκτικά φορολογικά οφέλη στη Fiat Finance and Trade και στη Starbucks. Αυτά τα οφέλη είναι παράνομα βάσει των κανόνων της ΕΕ που αφορούν την παροχή κρατικών ενισχύσεων» τόνισε η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της.

Τα πρόστιμα θα κυμανθούν από 20 με 30 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα η Κομισιόν διεξάγει έρευνες για συμφωνίες και άλλων εταιρειών –ανάμεσά τους η Amazon και την Apple– με κυβερνήσεις κρατών – μελών της ΕΕ.

«Οι φορολογικές συμφωνίες που μειώνουν ψευδώς το φορολογικό βάρος μίας εταιρείας δεν συμβαδίζουν με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις. Είναι παράνομες. Ελπίζω ότι, με τη σημερινή απόφαση, αυτό το μήνυμα θα ακουστεί στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών και στις εταιρείες» δήλωσε η ευρωπαία Επίτροπος ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

«Όλες οι εταιρείες, μικρές ή μεγάλες, πολυεθνικές ή όχι, πρέπει να πληρώνουν τον φόρο που τους αναλογεί», έκανε σαφές η ίδια.