Στο οικονομικό κόστος του πολέμου στη Συρία που, όπως υπογραμμίζει είναι τεράστιο, εστιάζει σχετική έκθεση του ΔΝΤ. Σύμφωνα με την έκθεση, οι ένοπλες συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική έχουν κοστίσει πάνω από 137 δισ. δολάρια.

Το Ταμείο υπογραμμίζει χαρακτηριστικά πως «οι συγκρούσεις υπονομεύουν την ανάπτυξη και σε γειτονικές χώρες και σε εκείνες που φιλοξενούν εκατομμύρια πρόσφυγες» ενώ διαπιστώθηκε ότι «η μείωση του ΑΕΠ στις σπαραζόμενες από τον πόλεμο Συρία, Λιβύη και Υεμένη τα τελευταία χρόνια υπερβαίνει κατά πολύ τον παγκόσμιο μέσο όρο».

Σύμφωνα με την έρευνα,  μετά από 3 χρόνια συγκρούσεων, οι χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής ήρθαν αντιμέτωπες με απώλειες στο ΑΕΠ από 6 έως 15 ποσοστιαίες μονάδες.

Την ίδια στιγμή, εκτιμάται πως οι ζημιές στις υποδομές έφτασαν τα 137,8 δισ. δολάρια στη Συρία ενώ πάνω από 20 δισ. δολάρια έχουν φτάσει.

Να τονισθεί, πως πλέον από τη Συρία έχει μεταναστεύσει πάνω από το μισό του πληθυσμού της και συγκεκριμένα 6,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μεταβεί στο εσωτερικό και περισσότεροι από 5 εκατομμύρια σε άλλες χώρες.

Η έκθεση του ΔΝΤ απευθύνει κάλεσμα στους διαμορφωτές πολιτικής «να θέσουν ως πρώτη προτεραιότητα τις δημόσιες δαπάνες για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και την εξυπηρέτηση βασικών δημοσίων αναγκών».

Ποια είναι η κορυφαία προτεραιότητα του ΔΝΤ;

Στην έκθεση του το Ταμείο διευκρινίζει πως στόχο, μεταξύ των άλλων,  αποτελεί η αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας που χορηγείται στις περιοχές των συγκρούσεων, αλλά και στις γειτονικές χώρες που δέχονται τους πρόσφυγες.

photo:The Atlantic