Τέλος τα τέλη περιαγωγής εντός της Ε.Ε. από σήμερα Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017, όπως είχε προαναγγελθεί εδώ και καιρό. Πλέον, όσοι ταξιδεύουν σε κράτη της Ε.Ε. δεν θα πληρώνουν επιπλέον χρεώσεις για μηνύματα, σερφάρισμα και κλήσεις. Η απόφαση για κατάργηση των τελών περιαγωγής ελήφθη απ’ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η χρέωση για τα μηνύματα, τις κλήσεις και το Internet θα γίνεται με βάση της εγχώριες τιμές μέσα από το πρόγραμμα κινητής τηλεφωνίας στο οποίο είναι συνδρομητές οι ταξιδιώτες.

Παράδειγμα:

Ο καταναλωτής που έχει επιλέξει ένα μηνιαίο πακέτο δωρεάν ομιλίας, SMS ή δεδομένων στη χώρα του, οποιαδήποτε χρήση γίνεται όταν ταξιδεύει στην Ε.Ε., θα αφαιρείται από το πακέτο, ακριβώς όπως γίνεται και στη χώρα του, χωρίς πρόσθετες χρεώσεις, υπό τον όρο της εύλογης χρήσης.

Σε περίπτωση μόνιμης μετακόμισης στο εξωτερικό:

Σε περίπτωση που κάποιος μετακομίσει και εγκατασταθεί μόνιμα σε άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε., θα πρέπει να προχωρήσει σε νέα σύμβαση με τοπικό τηλεπικοινωνιακό πάροχο και, στη συνέχεια, θα απολαμβάνει τα ίδια δικαιώματα, όταν ταξιδεύει στο εξωτερικό εντός Ε.Ε.

Προκειμένου να αποφευχθούν υπερβολικές χρεώσεις και μεγάλοι λογαριασμοί, έχει τεθεί ανώτατο όριο όσον αφορά τον όγκο των δεδομένων που μπορεί ο καταναλωτής να «κατεβάσει» από το κινητό ανά τον κόσμο: 50 ευρώ (ή το αντίστοιχο ποσό σε άλλο νόμισμα), εκτός αν έχει συμφωνήσει διαφορετικό όριο με τον πάροχό του. Θα λαμβάνει, επίσης, προειδοποίηση, όταν φθάνει στο 80% του ορίου που έχει συμφωνήσει.

Οι χώρες όπου εφαρμόζονται οι κανόνες περιαγωγής είναι τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ ενώ μετά τις 15 Ιουνίου αναμένεται να εφαρμοστούν σύντομα και σε Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία.

Διάβασε ακόμα:

Όσα πρέπει να ξέρεις για την κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής στην Ε.Ε.