Την απόφαση ν’ απομακρύνει τον James Comey απ’ τη θέση του διευθυντή του FBI έλαβε ο Donald Trump, όπως ανακοινώθηκε απ’ τον Λευκό Οίκο.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος χαρακτήρισε το FBI «κόσμημα της επιβολής του νόμου» και μίλησε για μια νέα αρχή για το Ομοσπονδιακό Γραφείο Έρευνας.

Η επιστολή του Trump προς τον Comey δόθηκε στη δημοσιότητα απ’ τον Λευκό Οίκο. Εκεί ο Trump τόνισε πως «είναι σημαντικό να βρούμε μια νέα ηγεσία για το FBI, που να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης», εκφράζοντας την άποψη πως ο πρώην πλέον διευθυντής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών «δεν ήταν σε θέση να το οδηγήσει αποτελεσματικά».

Η εισήγηση για την αποπομπή του Comey έγινε απ’ τον Αμερικανό Υπουργό Δικαιοσύνης.

Θυμίζουμε ότι ο Comey είχε αναλάβει την έρευνα για την H. Clinton και τη χρήση του προσωπικού της email όσο ήταν υπουργός Εξωτερικών επί Κυβέρνησης Obama.

Το Καλοκαίρι του 2016 ο ίδιος είχε δηλώσει πως το ζήτημα πρέπει να κλείσει χωρίς δίωξη, ωστόσο, 11 μέρες πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου ανακοίνωσε πως έχει ανοίξει εκ νέου την έρευνα λόγω εύρεσης νέων ηλεκτρονικών μηνυμάτων σχετικά με την Clinton.

Οι Δημοκρατικοί θεωρούν πως η εν λόγω ανακοίνωση έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ήττα της Clinton.

Ο Comey, τέλος, ήταν επίσης επικεφαλής της έρευνας σχετικά με την εμπλοκή της Ρωσίας στις εκλογές.