Στην ανακοίνωση ότι εγκαταλείπει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να επιστρέψει στη γερμανική πολιτική ενόψει των εκλογών του 2017 προχώρησε ο Μάρτιν Σούλτς.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Σουλτς δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το αν θα επιδιώξει να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας ή αν θα είναι υποψήφιος του SPD για την καγκελαρία απέναντι στην Άνκγελα Μέρκελ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Θα είναι ο Μάρτιν Σούλτς ο αντίπαλος της Μέρκελ;

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του περιοδικού Spiegel, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2012, Μάρτιν Σουλτς, πρόκειται να είναι ο πιθανός αντικαταστάτης του συναδέλφου του στο SPD Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, του υπουργού Εξωτερικών στην κυβέρνηση συνασπισμού της Μέρκελ, ο οποίος επρόκειτο, μάλιστα, να εκλεγεί ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας τον Φεβρουάριο.

Παρόλα αυτά, κάποιους μήνες τώρα, υπάρχει και η φήμη ότι ο Σουλτς ενδέχεται να είναι υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών στις εκλογές του 2017 στη θέση μάλιστα, του ηγέτη του κόμματος, του όχι και ιδιαίτερα δημοφιλούς Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, νυν αντικαγκελαρίου και υπουργού Οικονομίας.

Αν και κάτι τέτοιο υπάρχει στο τραπέζι, ακόμα καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί σχετικά με το αν εκείνος ή ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ θα είναι υποψήφιοι για την καγκελαρία απέναντι στη Μέρκελ, η οποία προχώρησε σε ανακοίνωση την Κυριακή της  υποψηφιότητάς της για μια τέταρτη θητεία, όπως επισημαίνει η Suddeutsche Zeitung.

Στα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται από τo SPD να ορίσει τον υποψήφιό του, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει σχετικό τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.  Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν, ακόμα, γερμανικά Μέσα ενημέρωσης, ο Σουλτς ενδέχεται να διοριστεί υπουργός Εξωτερικών τον Φεβρουάριο, να θέσει υποψηφιότητα για την καγκελαρία και στη συνέχεια να αναλάβει ξανά το portfolio των Εξωτερικών. Αυτό προϋποθέτει, βέβαια,  ότι θα σχηματιστεί ξανά συνασπισμός μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ και των Σοσιαλδημοκρατών.