Σήμερα, Δευτέρα 21 Αυγούστου, το Big Ben θα σταματήσει να χτυπά για πρώτη φορά μετά από 157 χρόνια, καθώς το εμβληματικό ρολόι θα υποστεί εργασίες ανακαίνισης.

Έτσι, στις 12 το μεσημέρι, το Big Ben θα χτυπήσει 12 φορές και μετά θα σιωπήσει για τα επόμενα 4 χρόνια.

Τα μεγάλα σφυριά που χτυπούν την τεράστια καμπάνα των 3,7 τόνων κάθε ώρα, θα αποσυνδεθούν απ’ το ρολόι και θα κλειδώσουν.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι εργασίες ανακαίνισης αναμένεται να κοστίσουν περί τις 29 εκατομμύρια λίρες (31,7 εκατομμύρια ευρώ) και αφορούν τον πύργο και το ρολόι.

Η καμπάνα θα σταματήσει να χτυπά και να σημαίνει την ώρα, όμως, το ρολόι θα εξακολουθεί να λειτουργεί χάρη σ’ έναν προσωρινό ηλεκτρικό μηχανισμό, ενώ το κοινό θα μπορεί να βλέπει τουλάχιστον μια απ’ τις τέσσερις οθόνες του.

Η σιωπή του Big Ben έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων κι ακόμα και η Theresa May είπε πως «δεν είναι λογικό το Big Ben να σιγήσει για τέσσερα χρόνια», ενώ ζήτησε να επιταχυνθεί το χρονοδιάγραμμα των εργασιών.

Η επιτροπή της Βουλής των Κοινοτήτων που είναι αρμόδια για τις εργασίες σημείωσε απ’ την πλευρά της πως «θα επανεξετάσουμε τη διάρκεια κατά την οποία οι καμπάνες θα σιγήσουν μόλις ξεκινήσει η νέα κοινοβουλευτική περίοδος τον Σεπτέμβριο».