Πρώτα θέμα όλων των Μέσων είναι η Τουρκία. Οι εξελίξεις μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος το βράδυ της Παρασκευής έχουν πάρει τη μορφή καταιγίδας και η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην οποία υποβλήθηκε η χώρα δε θα μπορούσε να μη σχολιαστεί από τα διεθνή Μέσα τα οποία την βλέπουν να απομακρύνεται από την Ε.Ε. και να οδεύει προς τη δικτατορία.

Η μόνη που φέρεται να δείχνει κατανόηση στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να κρατά ήρεμα τα πνεύμα είναι η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung . Ενώ από την πλευρά της η αυστριακή εφημερίδα Der Standard δεν μπορεί να κρύψει την ανησυχία της και επιχειρηματολογεί για τους λόγους που κάνουν τη χώρα να βρίσκεται όλο και πιο κοντά στη δικτατορία.

Από την πλευρά τους οι Times του Λονδίνου εστιάζουν σε επιδείνωση της κρίσης «εάν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες επανέλθουν η θανατική ποινή, οι στημένες δίκες και καταρρεύσει το σύστημα δικαίου» και τονίζουν: «Ο Ερντογάν δεν θα γίνει καλύτερος από τους στρατιωτικούς που ήθελαν να τον ανατρέψουν».

Η γαλλική εφημερίδα La Croix τονίζει πως στη χώρα θα σημειωθούν  πρόωρες εκλογές ή δημοψήφισμα με στόχο να προχωρήσει ο Τούρκος Πρόεδρος στη μεγαλύτερη εδραίωση του αυταρχικού καθεστώτος.  Και επισημαίνει: «Αυτό το σενάριο οδηγεί ακόμη μακρύτερα από τα ευρωπαϊκά στάνταρντ. Εάν γίνει βαθύτερο το ρήγμα με τους Ευρωπαίους, οι χαμένοι θα είναι περισσότεροι του ενός. Η Τουρκία έχει διαδραματίσει αποφασιστικό, αν και διφορούμενο, ρόλο στους πολέμους στα σύνορά της με τη Συρία και το Ιράκ. Εάν σε αυτήν τη φάση η χώρα ακολουθήσει άλλο δρόμο, θα είναι δύσκολο να παραμείνει γέφυρα ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση».