Παγκόσμιο ενδιαφέρον έχει προκαλέσει η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. Μηνύματα τα οποία έχουν ως αποδέκτη τον Ερντογάν έστειλαν την Κυριακή Αξιωματούχοι οι οποία εστιάζουν στην τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου. Παράλληλα, σύμφωνα με τα διεθνή Μέσα η τούρκικη κυβέρνηση έχει ανακτήσει τον έλεγχο σε όλη την Τουρκία.

Σύμφωνα με δηλώσεις υψηλόβαθμου Αξιωματούχου «μόνο ορισμένες ομάδες πραξικοπηματιών αντιστέκονται στην Κωνσταντινούπολη αλλά δεν συνιστούν πλέον απειλή».

Ενώ όπως τονίζει:

Υπάρχουν λίγο σημαντικά μέλη του στρατού που δεν έχουν συλληφθεί, όμως αυτό θα γίνει πιθανότατα σύντομα

Δηλώσεις έκαναν και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών αλλά και ο Επίτροπος της Ε.Ε. για την Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία οι οποίοι κράτησαν την ίδια στάση.

Υπ. Εξωτερικών της Γερμανίας:

«Είναι εντυπωσιακή η ενιαία αντίδραση των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο τουρκικό κοινοβούλιο, τα οποία υποστήριξαν άμεσα τις δημοκρατικές αρχές το βράδυ της Παρασκευής. Αυτό το μήνυμα προκύπτει και από τις αυθόρμητες συγκεντρώσεις πολλών Τούρκων οι οποίοι αντιμετώπισαν άφοβα τα τεθωρακισμένα» επισήμανε σε συνέντευξη του στην Die Welt ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.

Ο Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ απηύθυνε κάλεσμα σε όλες κάλεσε τις πλευρές να θέσουν τέρμα στη βία αναφέροντας χαρακτηριστικά:

Τώρα προέχει να σταματήσει το αιματοκύλισμα και να επανέλθει η ηρεμία στη χώρα επιδεικνύοντας παράλληλα σεβασμό στους κανόνες του κράτος δικαίου και της δημοκρατίας. Στην Τουρκία θα πρέπει τώρα να επανέλθει η τάξη και η σταθερότητα. Ολόκληρη η περιοχή εξαρτάται από την «σταθερότητα και την δημοκρατία στην Τουρκία

Και εξήγησε: «Ελπίζουμε ότι η εποχή των στρατιωτικών πραξικοπημάτων αποτελεί επιτέλους παρελθόν και ότι οι πολίτες θα αποφασίζουν ελεύθερα και δημοκρατικά για το μέλλον της χώρας τους».

Τι είπε ο Έτινγκερ;

Ο Επίτροπος της ΕΕ, Γκ, Έτινγκερ τόνισε στην ίδια εφημερίδα:

«Αναμένω ότι θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας τηρώντας αυστηρά τις αρχές του κράτους δικαίου και σύμφωνα με τις αξίες μας» και συμπλήρωσε:

«Εάν ο Ερντογάν χρησιμοποιήσει το πραξικόπημα για να περιορίσει ξανά τα θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα στην Τουρκία, τότε θα απομακρυνθεί από τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Με αυτόν τον τρόπο θα ενισχυόταν μεν πολιτικά στο εσωτερικό αλλά θα απομονωνόταν στο εξωτερικό».