Στο πλήγμα το οποίο δέχθηκε η κεντροδεξιά Χριστιανική Δημοκρατική Ένωση CDU αλλά και η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ,  εστιάζουν τα διεθνή Μέσα στα δημοσιεύματα τους την Δευτέρα. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung κάνει λόγο για «ταπείνωση» και συγκεκριμένα αναφέρει «Είναι διπλά οδυνηρή η ταπείνωση του Βερολίνου για την CDU».

Το σχετικό δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρει:

Όχι μόνο δεν είχε βρει αντίδοτο για τη στρατηγική τού έως σήμερα κυβερνητικού της εταίρου να την προβάλλει ως αποδιοπομπαίο τράγο για κάθε πιθανή παράλειψη στην τοπική πολιτική, αλλά και διαπιστώνει ότι δεν μπορείς να κυβερνήσεις κόντρα στη σοσιαλδημοκρατία

Από την πλευρά της Die Welt η οποία αναφέρεται επίσης στις εκλογές του Βερολίνου δείχνει τη δυσαρέσκεια της σχετικά με τον διαφαινόμενο σχηματισμό κυβέρνησης με τη συμμετοχή του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD), των οικολόγων Πρασίνων και της Αριστεράς (Die Linke). Όπως ξεκαθαρίζει σε σχόλιο της «Η κυβέρνηση θα ήταν ικανή να αναδείξει ό,τι χειρότερο έχουν να επιδείξουν τα τρία καθ΄ οιονδήποτε τρόπο αριστερά κόμματα. Είναι το τελευταίο που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η πόλη».

Η Süddeutsche Zeitung εστιάζει στα υψηλά ποσοστά της AfD εκφράζοντας την ανησυχία της και εξηγεί: «η Γερμανία δεν γίνεται λιγότερο δημοκρατική, επειδή τώρα χρειάζονται τρία κόμματα αντί για δύο, προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση».

Την ίδια στιγμή, η αυστριακή Der Standard επισημαίνει πως «στην πραγματικότητα η AfD δεν κατάφερε να πετύχει τον στόχο της» ο οποίος όπως αναφέρει ήταν «ένα ποσοστό αντίστοιχο με το 20% που είχε συγκεντρώσει πριν από δύο εβδομάδες στις τοπικές εκλογές του Μεκλεμβούργου».