Με τρία βασικά θέματα διεξάγεται την Παρασκευή η Σύνοδος των 27 στη Μπρατισλάβα. Επί τάπητος θα πέσουν η ασφάλεια, το προσφυγικό και η οικονομία της Ε.Ε. Να τονισθεί, πως στόχος της Συνόδου είναι η επανεκκίνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από τις συζητήσεις που θα γίνουν για το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος μετά και το Brexit.

Σύμφωνα με όσα άλλωστε έχει δηλώσει η σλοβακική προεδρία η άτυπη συνάντηση των 27 της Ε.Ε. επιθυμεί να στείλει ένα καθαρό μήνυμα ότι η Ε.Ε. παραμένει δυνατή και ικανή να φτάσει σε συμφωνίες και να επιφέρει βελτιώσεις στην καθημερινότητα τον πολιτών της.

Ποια τα τρία ζητήματα της ατζέντας της Συνόδου;

Η ασφάλεια, η άμυνα και φυσικά το προσφυγικό- μεταναστευτικό.

Παράλληλα, ζητούμενο είναι να επιδειχθεί τουλάχιστον κοινή διάθεση στην κατεύθυνση να υπάρξουν συγκλίσεις.

Να σημειωθεί, πως κορυφαίοι θεσμικοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατά τη διάρκεια παρεμβάσεων τους τις τελευταίες μόλις ημέρες έστειλαν μηνύματα προς την συγκεκριμένη την κατεύθυνση.

Δηλώσεις ηγετών κατά την είσοδο στη Σύνοδο:

Αλέξης Τσίπρας:

«Είναι η πρώτη συζήτηση μετά τη βρετανική ψήφο. Ελπίζω να μπορέσουμε να βρούμε μία κοινή βάση, μία θετική βάση» δήλωσε ο Πρωθυπουργός και τόνισε:

Αυτό που χρειάζεται τώρα η Ευρώπη είναι ένα νέο όραμα και μία συγκεκριμένη ατζέντα για αλλαγή. Χρειαζόμαστε μία κοινωνική Ευρώπη με ανάπτυξη, απασχόληση και ευημερία για όλους τους ανθρώπους της, για τους νέους και για όλους τους πολίτες της. Χρειαζόμαστε μία Ευρώπη η οποία να μπορεί να διαχειριστεί το μεταναστευτικό αποτελεσματικά και με ένα τρόπο ανθρώπινο

Και εξήγησε:

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που δεν πρέπει να κάνει η Ευρώπη είναι να συνεχίσει να υπνοβατεί προς τη λάθος κατεύθυνση

Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ:

Η σημερινή Σύνοδος διεξάγεται για την εξομάλυνση των διαφορών μας» επισήμανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προσερχόμενος στη σύνοδο στη Μπρατισλάβα και τόνισε: «χρειαζόμαστε ενότητα ώστε η Ευρώπη να μπορεί να λειτουργεί».

Άνγκελα Μέρκελ:

«Δεν μπορούμε σε λίγους μήνες να λύσουμε τα προβλήματα χρόνων όπως είναι η ανεργία, η τρομοκρατία και το αυξανόμενο κύμα των μεταναστών».

Ρόμπερτ Φίτσο:

Ο Πρωθυπουργός Σλοβακίας ξεκαθάρισε: «Θέλω οδικό χάρτη για τους επόμενους 6 μήνες» και πρόσθεσε: «είναι αναγκαίο μετά το Brexit να συναντηθούμε οι 27 και να μιλήσουμε με εντιμότητα για το που βρισκόμαστε».

Φρανσουά Ολάντ:

Ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε: «Η ατζέντα των συνομιλιών θα αφορά την ασφάλεια, την προστασία της Ευρώπης, την προετοιμασία για το μέλλον και το να δώσουμε ελπίδα για τους νέους».

Ξαβιέ Μπετέλ:

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπετέλ, τόνισε: «Είμαστε εδώ για να δείξουμε ότι μπορούμε να συζητήσουμε για να βρούμε λύσεις και να δώσουμε τον οδικό χάρτη για το μέλλον» και συμπλήρωσε: «Ξεχνάμε πως η Ευρώπη είναι και η καθημερινή ζωή των πολιτών της».

Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε:

«Οι προτεραιότητες είναι η ασφάλεια, το θέμα της μετάναστευσης και η οικονομική κρίση και δεν έχουμε άλλη λύση παρά να ασχοληθούμε με αυτές» σημείωσε προσερχόμενη στη Σύνοδο η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε. Και δεσμεύτηκε: «θα δουλέψουμε στενά με τη Βρετανία κατά τη διαδικασία του Brexit».