Τα διεθνή βλέμματα έχουν στραφεί στη Γαλλία όπου από το πρωί της Κυριακής έχουν στηθεί κάλπες για την ανάδειξη του υποψηφίου της γαλλικής κεντροδεξιάς.

Τονίζουμε, πως στον β’ γύρο των προκριματικών εκλογών οι μονομάχοι είναι δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος θεωρείται φαβορί αλλά και ο Αλέν Ζιπέ.

Να θυμίσουμε, πως ο πρώτος φέρεται πως έχει πολύ φιλελεύθερες θέσεις στην οικονομία αλλά παράλληλα κι ένα συντηρητικό πρόγραμμα για τα κοινωνικά ζητήματα. Τη στιγμή που ο δεύτερος υποψήφιος είναι πιο μετριοπαθής, υποστηρίζει βαθιές μεταρρυθμίσεις, αλλά χωρίς βαναυσότητα.

Τι συνέβη στον πρώτο γύρο των εκλογών;

Ο πρώτος γύρος είχε σημαδευτεί από την απροσδόκητη νίκη Φιγιόν, 62 ετών που συγκέντρωσε ποσοστό μεγαλύτερο του 44%.

Τι θα συμβεί μετά και τον δεύτερο γύρο των προκριματικών εκλογών;

Ανεξαρτήτως αποτελέσματος στην κεντροδεξιά αναμένεται να ακολουθήσουν εξελίξεις στο σοσιαλιστικό στρατόπεδο, που αναμένεται να οργανώσει με τη σειρά του προκριματικές εκλογές τον Ιανουάριο που ζητά από όσους ενδιαφέρονται να δηλώσουν την υποψηφιότητά τους πριν από τις 15 Δεκεμβρίου.

Αναμένεται, βέβαια, να δούμε την επόμενη κίνηση του Φρανσουά Ολάντ και αν αυτός τελικά θα επιδιώξει ή όχι μια δεύτερη θητεία. Την ίδια στιγμή, ενδέχεται να προσκρούσει στις φιλοδοξίες του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς, που δείχνει να βλέπει με καλό μάτι την υποψηφιότητά του για το χρίσμα των σοσιαλιστών στις εκλογές.

Θυμίζουμε, ότι ο Μανουέλ Βαλς  σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα, Le Journal de Dimanche, δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος στις προκριματικές εκλογές.

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, Le Monde, μέχρι το μεσημέρι είχαν ψηφίσει πάνω από 1,2 εκατομμύρια Γάλλοι στο 64% των εκλογικών κέντρων. Συγκεκριμένα, είχαν ψηφίσει 1.217.000 άτομα κάτι που συνιστά αύξηση 13% σε σχέση με την ίδια ακριβώς ώρα στον πρώτο γύρο την περασμένη Κυριακή, όταν είχαν ψηφίσει 1.138.000 άνθρωποι στο 67% των εκλογικών κέντρων.

Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου;

Όλοι οι Γάλλοι πολίτες, αρκεί να δώσουν το ποσό των 2 ευρώ.

Τονίζουμε, πως οι κάλπες άνοιξαν στις 8:00 και θα κλείσουν στις 19:00 (20:00 ώρα Ελλάδας). Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν στις 20:30 (21:30 ώρα Ελλάδας).