Μια νέα μελέτη εντόπισε ένα ένζυμο σε βλαστικά κύτταρα που είναι υπεύθυνο για τη δημιουργία είτε οστών, είτε λίπους- μια διαπίστωση που σύμφωνα με τους επιστήμονες θα μπορούσε να θέσει νέες βάσεις για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης και της παχυσαρκίας. Τα ευρήματα είναι μεν προκαταρκτικά αλλά πολλά υποσχόμενα για την ανάπτυξη των οστών.

Ο επικεφαλής της έρευνας Joshua Hare λέει ” Ενδιαφερθήκαμε πολύ για την ιδέα του ότι υπάρχουν τόσες ασθένειες των οστών που μαστίζουν τον άνθρωπο και θα μπορούσαν να θεραπευθούν με τη βοήθεια των βλαστικών κυττάρων. Αν τα καταλάβουμε καλύτερα, θα μπορέσουν να αντιληφθούμε και το ρόλο που παίζουν στις ασθένειες”.

Η μελέτη διεξήχθη σε ποντίκια με το συγκεκριμένο ένζυμο. Τα βλαστικά κύτταρα από τα ποντίκια έκαναν περισσότερα οστικά κύτταρα και λιγότερα λιποκύτταρα.

Η συγκεκριμένη ανακάλυψη δεν έλειπε αρνητικών συνεπειών, καθώς όταν το ζώο άρχισε να παράγει περισσότερα οστά, στράφηκε και στη δημιουργία άλλων κυττάρων που άρχισαν να τρώνε μερικά οστά.

Οι επιστήμονες πάντως λένε ότι μόλις η θεραπεία τελειοποιηθεί θα μπορούσε να έχει βαθιά επίδραση στην ποιότητα της γήρανσης του πληθυσμού.

Αν βρεθεί ο τρόπος να παράγονται περισσότερα κύτταρα των οστών, τα βλαστικά κύτταρα μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να δραστηριοποιούνται περισσότερο και μέχρι μια μεγαλύτερη ηλικία.