Εάν ανησυχείς για το τί να ανησυχείς, τότε σίγουρα μετακίνησε τα ατυχήματα σε πιο υψηλή θέση στη λίστα σου. Σύμφωνα με νέα έρευνα, τα θανατηφόρα ατυχήματα έχουν αυξηθεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό.

Παγκοσμίως ο δρόμος σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους απ’ ό,τι το AIDS. Οι πτώσεις σκοτώνουν τρεις φορές τόσους ανθρώπους, όσους ο καρκίνος του εγκεφάλου. Ο πνιγμός θεωρείται ότι σκοτώνει περισσότερο κόσμο απ’ όσες μητέρες πεθαίνουν κατά τη διάρκεια του τοκετού. Τόσο η φωτιά όσο και οι δηλητηριάσεις είναι υπεύθυνες για το χάσιμο περισσότερων ανθρώπων απ’ όσοι χάνονται από φυσικές καταστροφές. Το 2013 οι θάνατοι από ακούσιους τραυματισμούς ήταν 3.5 εκατομμύρια. Μόνη η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν μεγαλύτεροι δολοφόνοι.

Αυτά τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στη βρετανική ιατρική εφημερίδα «The Lancet» και είναι από την έρευνα «Global Burden of Disease», η οποία παρακολουθεί τις ετήσιες 240 αιτίες θανάτου ανδρών και γυναικών σε 20 ηλιακές ομάδες σε 188 χώρες. Αν κοιτάξεις κάτω από τα αποτελέσματα θα καταλάβεις τεράστιες διακυμάνσεις μεταξύ των χωρών που είναι οικονομικά στο ίδιο επίπεδο. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένες χώρες έχουν υπολογίσει έναν πολύ καλύτερο τρόπος αποφυγής των ατυχημάτων και έτσι άλλες χώρες θα μπορέσουν να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Στη Γαλλία και την Ισπανία, σύμφωνα με την έρευνα, οι άνθρωποι πεθαίνουν από τραυματισμούς κατά τη μεταφορά τους στον ίδιο περίπου βαθμό, αλλά οι Γάλλοι έχουν περίπου τις διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από πτώση. Στη Βρετανία και τις Η.Π.Α οι θάνατοι από πτώσεις κινούνται στα ίδια επίπεδα, αλλά οι Αμερικάνοι έχουν τις διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από δηλητηριάσεις. Γιατί;

Η έρευνα δεν μπορεί να απαντήσει στην ερώτηση, αλλά κάνει ξεκάθαρο ότι θα πρέπει να αναζητήσουμε καλύτερες πρακτικές αντιμετώπισης των τραυματισμών. Η πρόληψη των τραυματισμών πρέπει να ενισχυθεί διότι οι επικεφαλείς της παγκόσμιας δημόσιας υγείας συχνά αγνοούν τους τραυματισμούς ως ρίσκο για την υγεία, και επικεντρώνονται στις βασικές ασθένειες.