Η κορύφωση της φθινοπωρινής «βροχής» των διαττόντων αστέρων Λεοντιδών θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Πέμπτης 17 προς χαράματα της Παρασκευής 18 Νοεμβρίου στο βόρειο ημισφαίριο, το οποίο περιλαμβάνει και την Ελλάδα.

Λίγες μέρες νωρίτερα, προηγήθηκε η μεγαλύτερη και φωτεινότερη υπερπανσέληνος των τελευταίων δεκαετιών, με αποτέλεσμα ο ουρανός να μην είναι αρκετά σκοτεινός, επομένως, ακόμη και αν δεν υπάρχουν σύννεφα, οι συνθήκες δεν θα είναι κατάλληλες για νυχτερινή παρατήρηση.

Πρόκειται για μια μέσης θεαματικότητας βροχή διαττόντων, που όμως μετά από ένα διάστημα εξελίσσονται σε μία από τις πιο εντυπωσιακές.

Συνήθως,  κάθε ώρα «παράγουν» 15 «πεφταστέρια», αλλά κάθε περίπου 33 χρόνια εμφανίζουν ένα περιοδικό αποκορύφωμα με εκατοντάδες μετέωρα την ώρα. Πιο πρόσφατα παραδείγματα της θεαματικής εμφάνισής τους  ήταν το 1966 και το 2001.

Η διάρκεια της συγκεκριμένης βροχής διαττόντων, κυμαίνεται από τις 6 έως τις 30 Νοεμβρίου,  και φαίνεται να προέρχεται από τον αστερισμό του Λέοντα, από όπου πήρε και το όνομά της.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για τα σωματίδια της σκόνης που έχει αφήσει πίσω της η ουρά του κομήτη 55Ρ/Τέμπλ-Τατλ, η ανακάλυψη του οποίου έγινε το 1865 και κάθε Νοέμβριο τα απομεινάρια του διασταυρώνονται με την τροχιά της Γης. Ο κομήτης θα πλησιάσει ξανά τη Γη το 2031 και το 2064.

Καθώς η Γη περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο, τα απομεινάρια του κομήτη, με βάρος μικρότερο του ενός γραμμαρίου, συναντούν το ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας του πλανήτη σε ύψος 80 έως 130 χιλιομέτρων, προκαλείται η ανάφλεξή τους λόγω της τριβής και τονίζουν τα γύρω στρώματα της ατμόσφαιρας, σχηματίζοντας έτσι φωτεινές σφαίρες μήκους δύο έως τριών μέτρων, τα «πεφταστέρια» ή διάττοντες ή μετέωρα.