Ένα αντίγραφο του βιβλίου με τα παραμύθια των αδελφών Γκριμ με την υπογραφή της Άννας Φρανκ θα βγει σε δημοπρασία για 30-40.000 δολάρια, αλλά η ιστορία πίσω από το βιβλίο είναι που συγκλονίζει. 

Περίπου στα τέλη της δεκαετίας του ’40 κάποιος στο Άμστερνατ αγόρασε ένα αντίγραφο του βιβλίου με τα παραμύθια των αδελφών Γκριμ. Μερικές δεκαετίες αργότερα τα παιδιά του, για τα οποία προοριζόταν τότε το βιβλίο παρατήρσαν ως στην πρώτη σελίδα του βιβλίου ήταν γραμμένα με καλλιγραφικά γράμματα τα ονόματα Άννα Φρανκ και Μάργκοτ Φρανκ.

«Είναι σχεδόν απίστευτο το γεγονός ότι μία οικογένεια κατέχει αυτό το βιβλίο για δύο, τρεις, τέσσερις δεκαετίες και αγνοούσε την ύπαρξη της υπογραφής», δήλωσε ο Νίκολας Λόουρι, πρόεδρος της Swann Auction Galleries της Νέας Υόρκης.

3 δεκαετίες μετά, περίπου στα τέλη της δεκαετίας του ’70 δηλαδή αναγνωρίστηκε η υπογραφή της Άννας Φρανκ. Οι ιδιοκτήτες του βιβλίου επικοινώνησαν με τον πατέρα της Άννας, Ότο Φρανκ, εξηγώντας του ότι αν το επιθυμούσε θα μπορούσαν να του στείλουν  το βιβλίο. Εκείνος στις 10 Ιουνίου του 1977 τους έστειλε μία απαντητική επιστολή στην οποία τους έλεγε πως «το βιβλίο που βρήκατε είναι μια πανέμορφη εικονογραφημένη έκδοση των παραμυθιών των αδελφών Γκριμ, κατανοώ την συμπόνια σας για ό, τι συνέβη στην οικογένεια μου, θα σας παρακαλούσα να κρατήσετε το βιβλίο για την κόρη σας, στη μνήμη των παιδιών μου».

Στις 5 Μαΐου, η Swann θα δημοπρατήσει το βιβλίο μαζί με την επιστολή του Ότο Φρανκ, για περίπου 20 με 30 χιλιάδες δολάρια.