Η επιβολή κλιμακωτού ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση αποφασίστηκε, στη συνεδρίαση υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου την Τρίτη με τρεις διαφορετικούς συντελεστές ΦΠΑ σε νήπια, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, προκειμένου αφενός να περιοριστεί ο λογαριασμός των ισοδύναμων μέτρων κι αφετέρου να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες για τις οικογένειες με παιδιά.

Πως διαμορφώθηκαν οι συντελεστές:

  1. Απαλλαγή από τον ΦΠΑ για τους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία.
  2. Επιβολή ΦΠΑ με συντελεστή 6% στα φροντιστήρια και στα ΙΕΚ.
  3. Επιβολή ΦΠΑ με συντελεστή 13% στα ιδιωτικά σχολεία όλων των βαθμίδων.

Θα συνεχίσουν να εξαιρούνται τα μη κερδοσκοπικά σχολεία δεδομένου ότι η φορολόγησή τους απαγορεύεται από την κοινοτική οδηγία του ΦΠΑ.
Αν προχωρήσει το σχέδιο, θα προκύψει η ανάγκη για λήψη πρόσθετων μέτρων ύψους τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ.

Tο γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού με ανακοίνωσή της είπε ότι: «αποφασίστηκε η απόσυρση του μέτρου για συνολική επιβολή 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Έγινε αναλυτική συζήτηση για τα ισοδύναμα, τα οποία θα ανακοινωθούν στο τέλος της εβδομάδας».

Ερωτώμενος για τις εξελίξεις επί του θέματος σε πρόσφατη συνέντευξή του ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης δηλώνει χαρακτηριστικά:

Δεν μπορούμε να βρούμε ισοδύναμα αλλά να εκλογικεύσουμε ένα μέτρο που μας απομακρύνει από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα.Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να το λειάνουμε. Ξεκινώ από την πιο ήπια αντιμετώπιση δημοσιονομικά. Θα υπάρξει πρόβλημα για τις επιχειρήσεις είναι σαφές.

Και συνεχίζει προσθέτοντας σχετικά με τη μη κατάργηση του 23%ΦΠΑ:

Δεν μπορούμε να το καταργήσουμε γιατί έχουμε δεσμευθεί από τον Αύγουστο. Με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία όσα πεδία φορολογούνται για πρώτη φορά μπαίνουν στο 23%. Πρέπει να συνεννοηθούμε και με την τρόικα γι’ αυτό. Θα συνεννοηθούμε με την τρόικα για να μειώσουμε τον συντελεστή. Δυστυχώς δεν είναι θέμα που λαμβάνει μόνη της την απόφαση η κυβέρνηση. Η τελική απόφαση θα βγει τις προσεχείς μέρες. Δεν πληρώνει ο κόσμος τώρα.

Όλα τα παραπάνω πρόκειται  να συζητηθούν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του κυβερνητικού συμβουλίου κοινωνικής κι οικονομικής πολιτικής, ενώ απαραίτητη κρίνεται η λήψη οριστικών αποφάσεων ενόψει της έναρξης των συζητήσεων με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Ας σημειωθεί στο σημείο αυτό πως το συγκεκριμένο μέτρο, αποτελεί ένα απ’τα συνολικά 48 προαπαιτούμενα τα οποία πρέπει να εκπληρωθούν από μεριάς της κυβερνήσεως της χώρας, προκειμένου να καταβληθεί η δόση των 2 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο να περάσει ως τροπολογία απ’τη Βουλή αυτή την εβδομάδα μαζί με όποια άλλη απαραίτητη νομοθετική παρέμβαση προκειμένου να κλείσουν οι συζητήσεις με τους δανειστές.

Ανεξαρτήτως των παραπάνω, πρόκειται να διατηρηθεί η απαλλαγή των μη κερδοσκοπικών εκπαιδευτικών οργανισμών, με δεδομένη την προστασία τους μέσω της κοινοτικής οδηγίας του ΦΠΑ.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσχοβισί, διευκρινίζει από την άλλη απαντώντας σε επιστολή που στάλθηκε από τα στελέχη της Ν.Δ Μαρία Σπυράκη και Θεόδωρο Φορτσάκη, πως η επιβολή ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση δεν αποτέλεσε ποτέ πρόταση της Κομισιόν.

Ο κ.Μοσχοβισί αναφέρει χαρακτηριστικά στη σχετική δήλωσή του επί του θέματος:

Πριν από τις εθνικές εκλογές, η ελληνική υπηρεσιακή κυβέρνηση αποφάσισε να αναβάλει την εφαρμογή του μέτρου για τον ΦΠΑ για τα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα για τις 16 Οκτωβρίου. Η νέα κυβέρνηση, κατά συνέπεια, θα μπορεί να λάβει μία απόφαση για το αν προτίθεται να εφαρμόσει την αρχική πρωτοβουλία ή αν θα βρει εναλλακτικά δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να ανατρέψει την απόφαση.

Konstantinos Tsakalidis / SOOC